肥媽重新定義咩係全熟牛扒

302 回覆
27 Like 388 Dislike
拿,你就唔好縮,講下溫度嘅定義出黎先好走呀
笑咗,煎扒講平均溫度
睇個款你連雞蛋都未烚過,何必要係度獻醜

我用凍水淋你個頭
同時用火燒你賓周
考慮你成個人既「平均溫度」都係「即時降溫」
咁你條賓周係唔係唔會熟?

係既話想睇你表演
痴L線
慢煮係一定達到心目中溫度,但肉質係差啲
其實傳遞錯誤資訊係咪應該向通訊局投訴?
Average kinetic energy of molecules你都唔識?上堂無留心?
解釋埋啦
唔識呀好未
用Average kinetic energy of molecules解釋一下牛扒拎出黎個下個中心溫度點樣會即時降溫啦
Hit rate 廣東話係乜嘢?
咁關resting撚事咩,你煎塊扒點都要時間俾佢equilibrate temperature架啦,你話佢一開始五成熟放多陣變六成熟,同廢話有咩分別?
佢真係堅on9

牛扒幾成熟講中心溫度呀,關咩平均溫度咩事
講緊成塊牛扒,你智障?
你一開始咪否定緊你而家講既「廢話」囉白卡仔
不過算啦,我唔會再同你爭論,你係啱哂既

屌你都驚俾平機會告
好想睇佢表演點解釋
上面有埋link做test埋要5分鐘之後個中心溫度先跌
即係佢所講嘅理論權威過現實情況
一係就話人地做個test唔夠嚴格囉
On9咁塊扒放到變室溫係咪就變左唔熟呀?中心溫度
關懷弱智啦,唔好同佢嘈
"點用餘溫整熟件扒...件扒攞到出去rest只會降溫..."
然後人地講緊中心溫度 "當你煎到外圍70度,core 50度,環境30度...跟住離火rest...咁外圍咪會同時heat緊個core..."
你就話"咁塊扒係咪降左溫?"
如果你講表面,會
如果你講入面,唔會
但如果你係一個煮牛扒嘅情況黎用Average kinetic energy of molecules同人討論塊牛扒表面+入面嘅溫度
咁就係你智障

邊個同你討論緊表面溫度
點解咁多負皮
屌你煎牛扒講平均温度
仲死雞撐飯蓋

咁我都同你講
如果你舊扒一共2.5cm厚外層1cm係90度,中心温度係65度,ambient係60度(包左Tin foil), 你係可以用residual heat整到舊扒全熟

仲話讀過physics
唔想幫佢賺 可唔可以簡介下咩事
are you on9?
應該試下用舊未解凍嘅肉落滾油炸熟個面之後即刻塞落佢個口,外面熱中間凍個平均溫度應該啱啱好易入口
我一入去見到屌TVB?即係熄撚左佢啦
我以為個肥閪有咩衰野諗住幫手吶喊助威
佢老婆煮d medium 出黎扮welldone 緊係淋
出到去食真welldone 就屌鳩個廚
咁你仲唔走
咁你又唔笑?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞