肥媽重新定義咩係全熟牛扒

302 回覆
27 Like 388 Dislike
呢舊7成算煎得係咁

網上大把所謂專家 塊扒煎到一成唔夠又話食得
全熟係要冇血水
呢件牛扒禁落去一定見紅
Good job steak
]
嗰同個
係同喺都唔識分
估唔到有人會屌
多謝你
off topic
佢把刀點解可以咁撚鈍
塊扒咁薄,正常一刀就得
咁叫全熟
呢兩條友識閪煮西餐咩講真
個廚師要後來睇電視先知個客口中嘅全熟根本唔係全熟
起菜前 baste 是常識吧
咁都好意思上電視教人煮
其實煎得唔錯,只係唔係well done
又咁講 嘗試理解吓佢個思路

以肥媽嘅廚藝 佢應該係堅守牛扒根本唔應該煮到超過medium嘅大原則 熟多少少都要掉入垃圾桶
所以最盡就係medium

刺身牛扒即係fucking raw自然係0%
咁100%就係最盡嘅medium
呢個程度就即係完美 美滿
「全熟」係指十全十美個「全」

Well done根本係over咗 已經去到200%或者300%
呢啲應該叫「過熟」「爛熟」

由此可以理解 肥媽係批判緊個翻譯差
你見你自己形容塊牛扒都係直接用英文
就係因為句中文本身都柒 所以唔撚用

肥媽唔係唔識中文 反而正正係中文修為太好
先至能夠點出大眾對「全」嘅理解係有問題嘅呢個事實
又咁講 嘗試理解吓佢個思路

以肥媽嘅廚藝 佢應該係堅守牛扒根本唔應該煮到超過medium嘅大原則 熟多少少都要掉入垃圾桶
所以最盡就係medium

刺身牛扒即係fucking raw自然係0%
咁100%就係最盡嘅medium

呢個程度就即係完美 美滿
「全熟」係指十全十美個「全」

Well done根本係over咗 已經去到200%或者300%
呢啲應該叫「過熟」「爛熟」

由此可以理解 肥媽係批判緊個翻譯差
你見你自己形容塊牛扒都係直接用英文
就係因為句中文本身都柒 所以唔撚用

肥媽唔係唔識中文 反而正正係中文修為太好
先至能夠點出大眾對「全」嘅理解係有問題嘅呢個事實

難分真與假
個游游做得幾好 本身又索到仆街 原來唔係花瓶
其實點解你地咁憎警察
https://lih.kg/3389101

噉你打殘體都得啦屌你老母
傻閪假膠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞