肥媽重新定義咩係全熟牛扒

302 回覆
27 Like 388 Dislike
咪即係你唔識囉
降緊溫但舊肉溫度都仲係改變緊化學結構
理論上over 40度已經係煮緊舊肉
如果唔係點會有慢煮, 慢煮都係set 6x 度

舊肉rest 緊嗰陣由過百度慢慢跌返去5x 度, 所以呢個過程都仲係煮緊
痴線呢個post入面太多人9up
條片唯一可以笑肥媽嘅就係佢話呢個係全熟
但作為煮一塊medium嘅扒呢個成品最少80分
幾有當年舊登既feel
睇黎肥媽對「全」既概念已經超越左鋼練師傅既級數
片入面個residual heat足以令塊扒變成全熟?唔好玩啦,人地慢煮係長期保持一個固定溫度,照你咁講,你煎塊扒一成熟嘅,咁搵錫紙包著佢一日就變成全熟?
全熟上面啲人屌緊啦

但佢呢個玩法的確係煮到喎, 不過唔係煮到全熟啫
本來煎牛排就係要 rest 架啦, 唔係煎完即刻食。
講到好似佢發明咁。
佢係煎得靚
但問題係佢老屈塊扒係全熟
啱呀,吋幾兩吋厚果D煎完焗非常正路,但如果佢遲D有條片咁整嘅話應該會喺度比人笑佢焗牛扒
你真係唔識嫁喎
食雞唔食雞皮 食橙食埋橙皮
條女睇ig都還好
上鏡好橫好肥
屌佢,煮左幾十年餸,煎牛扒咁基礎
煎得唔錯合理啦講真
但佢成日屌人,屌邊個唔識煮點點點
咁樣真係好撚煩,好撚黑人憎
支那人特別鐘意乜都反其道而行
收錢啫
又唔洗佢食
話冇標準 但自己又想笑人個做法
濕鳩Tvb本身都柒 你可以仲柒啲
reverse sear近年好似好多人都咁整,但個人懶,都係慣咗煎完焗,夠快
真係柒到唔敢睇,潛下水咪算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞