肥媽重新定義咩係全熟牛扒

302 回覆
27 Like 388 Dislike
睇個款頂哂最多五成,仲有邊有人一開始就咁快落牛油,應該最後先落
你依個留言仲鳩過肥媽
呢集全集就係肥媽講佢老公點樣錫佢
仲不斷杜個女主持做女人應該唔好咁叻,要畀位男人照顧

吹自己煮嘢有幾好食有好多辦法
唔使得個莽夫出嚟踩專業廚師嚟墊高自己
我係個廚師,就直接屌佢番屋企搵你老婆煮你食啦
一即是全
佢老公就係食完佢煮既牛就死咗
其實佢後面有講走哂粉紅色就焗7分鐘
生到咁叫well done?
有個煮法係一開波牛油慢煎 耐啲上色但軟稔啲
但如果佢用和牛咁款嘅扒 張圖就算三成都有可能
普通牛油煙點好低大火啲都燶,一係就用脫水牛油,而且唔夠熱出唔到梅納反應,個皮應該唔靚,亦都唔夠香,有冇片可以學下野,第一次聽用牛油慢煎
佢成日扮肥媽好好笑
https://youtu.be/qwYLYadiJVU

我覺得你講得啱 但煮嘢嗰陣我無諗得咁科學
錫紙包住用餘溫整熟入面係會好食d
但講到全熟
其實片入面講嗰啲唔係血水,係肌紅蛋白或者叫肉汁,煎牛扒方法大同小異,不過啲肉汁我最尾會撈埋啲牛油一齊再沐落牛扒上面,如果係A4、5級數嘅牛就用翻佢塊脂肪煎唔好落牛油,因為會搶咗本身牛扒嘅味
屌得好
係日本食過,係香港就真係要買靚先敢
佢塊肥西就真係全熟
德國佬仲癲,連生豬肉都夠膽食(mett,夾麵包就叫做mettbrötchen)
生牛/羊或者馬肉刺身都ok,生豬肉我就真係唔敢試
屌你CLICK BAIT 仆街
多謝你分享
我煎隨心無咁講究
就咁紅鑊加油逐邊煎
有時會回鑊有時無
目測手測之後覺得啱食就起
我食三成 所以唔想諗咁多但煮幾下就完
好彩未難食過
但片入面講法我無試過
你老公唔係死咗啦咩?點樣食牛扒?
仵扒點睇都似係得七成喎,仲係粉色點well done
利申:唔多識煮飯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞