[PS4] 求神級劇情遊戲推薦

136 回覆
0 Like 0 Dislike
Persona 5 係唔係神級你自己決定
不過我覺得係至少係上等級RPG

但對回合制game冇乜興趣

學下享受回合制遊戲 設計好既唔係一味攻擊到完場嫁
Heavy rain同beyond 2 soul 一定係最好既劇情遊戲
因為唔太涉及打鬥形式
,簡單既人生交叉點選擇會影響結局
成隻game做到好似電影咁

有關係架咩?

我自己覺得隻GAME似電影唔一定係好遊戲
只係互動小說
kingdom hearts 1.5 + 2.5 + 2.8
故事同遊戲性都係一流
冇 rpg 比得上
其中一隻值得家傳既 game

只可以講係出色既其中一隻
重有大把RPG一樣咁好玩

ps4仲有得主線冇支線既 rpg 咩
而家乜都係open world
而且仲邊有人肯整

啱啱睇左但得英同日版 玩到都睇唔明

可惜你唔要回合制 日式皇道RPG大部份都係回合制
唔怕舊畫面 公認好玩既經典 (唔計PS4 可以用電腦DL)

超時空之鑰1 (故事性超勁 果個年代可以寫得出個故事 已經係神作)
FF4 (大部份老屎忽認為最好玩既FF 冇之一)
空之軌跡FC-SC(故事唔錯 有興趣知個世界觀可以玩埋之後出果幾隻乜軌)
DQ5(DQ大部份玩家認為最好玩既一代 但係建議4>5>6咁玩因為係故事順住落)

PS4既話最近會推薦P5 有中文 故事同遊戲性都評價好高

超時空會試下

超時空之匙 當年係集合最頂尖製作人既作品黎,另外而家好常見到d光影效果都係佢首創。

Chrono trigger 超時空之鑰真係我玩過故事最正既RPG..我NDS 隻remake 都買左重玩緊..神作之中既神作
Nier automata
walking dead
nier
No man sky
until dawn
第一次玩真係嚇到瀨屎

可以一試

比較中意冇限制咁出招嘅驚
No man sky

你個名

例如?
巫師3都可能會試下

例如?

Nier

例如?

Nier

Dark soul但難玩到Pk
gta
horizon
fifa

依家想搵返回合制都難....
去曬arpg .....
witcher3
單論劇情唔計畫面贏horizon 幾皮
兩隻都玩過
The last of us出名神作
但個人覺得要玩絕地先有投入感
heavy rain 我唔明點解上到神枱
劇情玩緊個陣已經發現好多唔自然既位,漏洞都唔少(依家已經唔記得左細節啦唔好問)
係個氣氛做得好
上神枱唔多唔少係因為第一款互動電影type game
利申白金左
mgs
witcher3
單論劇情唔計畫面贏horizon 幾皮
兩隻都玩過

同Witcher 1 2 有無關係
heavy rain 我唔明點解上到神枱
劇情玩緊個陣已經發現好多唔自然既位,漏洞都唔少(依家已經唔記得左細節啦唔好問)
係個氣氛做得好
上神枱唔多唔少係因為第一款互動電影type game
利申白金左

唔記得邊度睇過 話原本設定殺人魔唔係"果個人"
後尾改成現今正式版本嘅殺人魔
所以劇情上有缺陷

不過heavy rain題材吸引又真係做到多元結局
上到神枱都合理
而家我都期待緊Heavy rain嘅開發商嚟緊隻 底特津:變人

例如?

Nier

Dark soul但難玩到Pk

第一集真係好撚難玩
uncharted

會諗諗

Uncharted 都叫RPG
叫第三身動作射擊算啦
uncharted

會諗諗

Uncharted 都叫RPG
叫第三身動作射擊算啦

歐美GAME好多係射擊架喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞