召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (110)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
落斜同上斜使唔使喺brake度額外做多啲野?
我師傅叫我跟前面架的士,Keep住咁嘅距離。

咁,我係習慣唔睇車速。後嚟行觀塘道,先發覺自己行緊快線

咁我有track 低自己每次學車嘅位置。發覺最高時速有68。

行觀塘道嗰段平均都50。感覺係爽嘅。
二波停完車,如果係拉手制嘅情況,就即刻轉空波,再入一波,搵磨擦點,準備放手制開車。

如果只係同時踩brake同clutch,就直接轉一波,慢慢兩隻腳提升。直至架車有動力。

我師傅教,就冇話要搵磨擦點嘅。其實我都擔心咁,會唔會係空波滑行。但空波滑行應該係指Clutch未lock引擎,brake又冇制動架車,由得架車自己溜前溜後。

咁,如果我唔係完全放鬆個brake,而同時間,我嘅clutch係慢慢同引擎連接緊。理論上,我應該就唔係空波滑行嘅。

嗱,我阿Sir冇捉我呢樣野。但唔擔保一定啱。但我自己咁揸,係覺得爽手嘅。如果下下手制空波,其實係有啲kick kick地。

我hold clutch,係腳踭掂地,唔係吊腳,因為我唔慣咁樣吊住。會不知覺踩深或踩淺。而且又攰。

所以我係左腳腳踭係clutch pad 前面偏向brake少少,唔係完全係pad正中前面。腳掌打斜咁踩個pad,如果想鬆多啲,就向外旋(腳踭做支點),如果想深啲,就向內旋,踩深啲。

我自己咁做,個動作雖然好大,但移動個pad深淺,其實係好細。

我右腳hold油門同brake都差唔多係咁。但主要腳掌係近brake嗰邊。因為油門踩唔實唔緊要,最多係慢咗啫。但踩唔實個brake,就有機會撞車。
上斜好似係先踩clutch,後踩brake。

落斜就一定係brake先。如果踩clutch先,架車應該會空波滑行,會向前衝一衝。
街場應該比錢搶快期?
駕院就搵返導師問?
而家抽籤仲使俾錢人抽?
自己用三分鐘上網填資料登記都唔得閒?

建議抽快期
至多一抽到就快啲上去揀日子
有時最遠可以揀一個月後先考
應該夠時間練嘅
原來有成一個月buffer咁我就放心晒之前驚得嗰一兩個禮拜一定唔夠時間thanks ching
唔肯定㗎
次次唔同
所以一收到sms/email
就準時上去搶期
清最後有無打去問?
係咪會再寄過改期考試信俾你?

考試信都有寫
咁都幾煩
改個期又唔知cfu有無撞其他學生
ching都係今日考?
唔係啦
我係
今日差唔多個個場都開
應該有過百個考生
我私人教練
關唔關事?
就係街場呀
好似全部開
除咗澤安
屌,跟駕院學,8月頭考中期
而家一星期一堂,上堂撞正打8號風咪硬食蝕一堂比佢
之前想去補鐘都無位咁濟
多謝巴打
希望可以成功

師傅嚟緊約咗我去試場操車了
好緊張屌
油塘出名難考

本身都係預當上興趣班咁要retake

但揸落其實又未去到好難
係俾師傅屌住嚟教(可能課金唔夠影響咗喇)

我仲未有機會由三波踩brake 到停車
好怕自己到時會處理唔切變死火

我今日睇咗片
如果由三波到停車個流程係咪咁
三波 -> 要印brake ,同時轉二波
再就到停車距離
踩離合,再踩brake
手制,空波

唔知到時紅色搞唔搞得掂
印brake 真係好講feel
有時以為未踩就踩落啲
我會靠聽聲 聽到啲類似單車剎車嗰種聲
清,如果你唔熟習成個流程,建議你延長成個過程。

即係由3波,提早轉2波,再印brake,先停定。

所以眼望多啲路況,提早決定要做乜野動作。

例如,遠望見到開始多車,咁可以提早減慢少少車速,由3轉2,再到差唔多位置,減慢車速,用2波停車。

踩Brake嗰度,你踩到有聲出⋯⋯似乎Brake得好急⋯⋯ 我師傅話輕輕力踩個Brake,都已經減慢到車速,唔駛咁大力。但每架車嘅狀態都唔同,所以我都唔敢講,你咁嘅做法你唔係一定唔好。

而事實上,我落斜時嘅Brake控制都好差,成日都choke得好勁。試過落斜時,先踩clutch再踩brake,係好smooth,但俾師傅屌我空波滑行。
我主要係落brake時搵唔啱時機,同brake嘅深度,做唔到架車可以係一個車位前可以好順滑咁慢速預備clutch,brake同踩嚟停車。
一係我brake得唔夠,喺一個車位前,車速仍然好快(因為落斜用brake嘅深度要多啲),所以最尾要大力踩brake,choke到飛起。一係一開始太深brake,搞到未夠一個車位前,架車已經停咗。所以,點brake先好,我都冇心得可以share。
空波滑行睇落最安全
但唔知會唔會肥姐

我做行人嗰陣就做到成日望左右
一上車就好自然望實一點
同埋好易會失咗神
無啦啦揸揸吓會發呆
可能精神唔夠同壓力大

我近一兩堂靠泊車同三手呔練到點控制個brake
對比一開始好咗好多
起碼做到停線讓線停低
(唔知師傅收唔收貨)

最最最最想自己做到人車合一放鬆狀態
我有時會烏前個身望前面

同埋想知啲師傅考官覺得車與車之間個距離要幾多先夠
唔係一個車門/一個人身位咩
佢有時會話我就撞
如果係咁我見到障礙身留返一架車位算
一定安全
空波滑行係最唔安全⋯
冇引擎brake,冇腳制brake,冇手制brake。你真係要睇一睇清棍波原理先好噃⋯⋯

我師傅教我,坐係到(唔好鄔前),停定仲望到車嘅尾bumper嗰下,就最fit。如果仲望到馬路,就即係仲有空位。

你似乎諗得太多。我唔知你師點教你。每個人唔同。

我師傅就用把口叫我做乜就做乜。叫我唔好諗。佢話諗得太多就會做唔切。頭嗰4堂都係聽佢指令做。返屋企就上網睇原理點解咁做。

到做到好熟,問佢,佢就答我。佢話所有動作做到好自然,即係練到有muscle memory,咁就好易知要做乜野。唔駛花時間諗要做乜動作。反而用時間望下路面狀況仲好。
咁可能我理解錯空波滑行
因為我琴日睇片係話唔好太早踩離合
遲遲都唔印brake
會減慢咗個剎車時間

我師傅教我,坐係到(唔好鄔前),停定仲望到車嘅尾bumper嗰下,就最fit。如果仲望到馬路,就即係仲有空位。

呢個係前後距離?
如果左右距離你會點預留空間

我師傅就用把口叫我做乜就做乜。叫我唔好諗。佢話諗得太多就會做唔切。

我會內心小劇場,做咩都要諗幾秒
除非入咗狀態先做到神速反應

巴打好好人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞