召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (110)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
之前睇到個Post 話仲有搵CC攪快期
要幾千蚊
CC不死
有無知堅定流
Fb好似真係仲有人搵cc代辦抽籤
真係痴孖筋
想問甩P 去運輸署排隊walkin 八點會唔會太晏
今日天光道考啦,求祝福
自己上網搞都得啦班友係咪原始人黎
加油,放鬆啲就得
幾點考先 不過考亞皆老道就全日穩陣既
我上個禮拜六考靠背壟道都勁多賤種+南亞單車狗亂過馬路
好彩pass
下午放學時段
咁希望考亞皆老道啦
出試場轉左超多家長車/校巴 轉右少d
石鼓街都有不過少好多
常康街出面都有KGV家長車
整體黎講pm三條線都難考希望巴打pass啦
今日都仲係有少少緊張

希望考官手下留情啦
有無人仲係cc谷度講多謝CC
【 駕駛考試輪候約7至10個月惹不滿 公署認接投訴有關上訴與攝錄安排 宣布展開主動調查 】

申訴專員趙慧賢今日宣布展開調查,針對市民對駕駛考試的投訴。近年來,考生輪候駕駛考試的時間越來越長,平均輪候時間介乎七至十個多月,讓不少市民感到不滿。此外,運輸署不容許考生在駕駛考試期間進行攝錄,引起市民質疑禁止的決定和理據。因此,申訴專員公署決定審研有關駕駛考試的安排,包括考試排期安排、駕駛考試及評核,以及處理考試上訴等事宜。

署方指,不合格的考生的重考日期一般在其學習駕駛執照有效期(12個月)屆滿之後,考生如需在下一次路試前進行駕駛訓練,便須重新申領學習駕駛執照,增加成本與不便。由於路試的合格率並不高,2020年私家車及輕型貨車路試(合併試)的合格率分別為31%及25%;2021年則為30%及24%,不少考生受此影響。

申訴專員趙慧賢表示,有關駕駛考試的投訴數字呈現上升趨勢,顯示市民對駕駛考試的需求持續上升。為了處理市民的投訴,運輸署需要檢視現行駕駛考試安排的流程,並考慮制定優化措施。公署亦會研究運輸署能否運用科技,為駕駛考試作客觀記錄以助當局更有效處理考試投訴及上訴個案。申訴專員公署將審研運輸署有關駕駛考試的安排,包括考試申請和排期的行政安排、駕駛考試的記錄,以及處理上訴的機制,並在有需要時提出改善建議。

全文:https://bit.ly/3BxFLlD

一早要調查啦
之前寫去申訴專員投訴TD要解釋用咩權力同邊條條法賦予TD相關權力要求不準考生於進行考試時錄影,竟然會開file
好彩老婆已經pass咗,而家點寫死TD都無所謂
因為班考官自己心虛囉
唔會,我星期一0820左右到都有位
仲諗住八點前到,咁可以慢慢
月尾甩P
1年裡面都唔知有冇揸過20次車
我做駕駛執照9點半搞掂走得
另一邊車牌個啲就好多人
咁下個月開返夠本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞