召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (110)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
迴旋處啲車係有優先權㗎。你冇得等佢停俾你。

你見到有足夠距離,就要入去㗎啦。

唔好猶豫想出同唔出。決定咗,就要快手快腳令架車行入條啱嘅線。

當然,如果你嘅判斷力錯,即係冇足夠距離,而令迴旋處嘅車避你,你都會肥啦。
唔好彩。冇計,會肥。

如果條友同你有足夠距離嘅話,你可以先望兩邊加後鏡,確保冇車同你好接近,之後儘快但溫柔地減慢車速(通常唔好俾油加少少Brake),務求令到條友同你有足夠距離但又已經過咗馬路。

佢上咗馬路,你就可以加返油,用返之前嘅車速行。

所以,點解話要望遠啲,因為可以睇埋兩邊啲行人。如果冇行人,你咪可以放心咁行,如果有行人,你就要早啲Alert條友會唔會亂嚟。

否則,都只會肥。

所以,考試最驚啲人衝出馬路⋯😮‍💨
總之有情況停車唔係問題
但長停一定要拉手制
唔拉寫包單實比人肥

入迴旋處你係讓人果個喎
點會停定
我考油塘
見到啲車密到痴線
望就望就咁第一個路口轉左嗰條線
所以,考試最驚啲人衝出馬路

呢個係大佬級難

真係好唔公平
迴旋處可唔可以理解為平時小路出大路咁
但真係唔太熟入內圈嘅話要點做

一吓過兩條線好危
你都可以咁理解
總之睇岩時機無車,望左右鏡都ok
直接入內圈就得,唔會危
車速要夠快?
平時都係直路上到2波
入圈唔好太慢la
其實你似乎係冇信心駕馭架車。

你要練到一開車,一波上二波好順。有機會先轉三波。

而一轉二嘅動作,係好自然嘅反應,如果冇信心,而又慢行,你可以用住一波先嘅。否則,你有咁上下速度,仲用一波行,個引擎都轟轟聲,阿Sir係可以tick你用不合適波段行車。
先揸得六堂
嚟緊會補一補

我見真係好空曠先會上二波

有個問題想問
停車讓線嗰陣,有冇必要由二波落返一波
如果條友唔係過馬路
係向住你行呢?
架車行順就轉二波啦
讓線停車你諗住二波起步?
有時都唔知自己記錯定師傅講錯
佢有時又話要入返一波,有時又話唔洗入一波

係咪要睇住個咪錶嚟轉定靠feel
唔使諗咁多
架車停定咗再起步一定係用一波
(考到牌自己揸車就唔同講法)
明白
我仲有1堂 + 補5堂
係咪等師傅安排做啲咩?

我呢兩日都有自己睇吓油塘三條線點行
我諗除咗要自己揸返去考場都大概係點做
點樣停車可以柔順啲冇咁chok
我考忠義,有一個大嘅紅燈位90度彎(忠孝轉佛光)。我師傅同我講,有信心嘅,你可以轉住彎轉波都得㗎。我嗰陣俾師傅練到係自然動作。所以有時都會咁做。

所以係唔係一定空曠情況先轉,又唔一定嘅。轉波一定係講緊個轉速、同速度達到轉波嘅要求。

停車讓線方面,首先,係可以2波停車。所以冇需要特別有2轉1再停。

以下情況可以參考一下:
1. 「停車線」前
一定要停車,加手制、空波。之後重新開車出。就算主線有車冇車都要做。記住開車前要先望左右鏡、後鏡加盲點先開車。
2. 「讓線」前
可以跟「停車線」前嘅做法一樣。每次都手制、空波,重新開車。

如果,主線車唔太多,而時間足以停一停就開車,而自己又熟練架車,可以係讓線前,Brake加Clutch同一時間踩實(即係個Brake鎖死車轆,而個Clutch冇同引擎連接),令架車停咗係讓線前。轉一波。見有足夠時間轉入主線,可以以吊極力子嘅方法,將架車開動。(我就慣咗兩隻腳同時間慢慢提高,即放咗少少Brake加Clutch開始同引擎有接觸。)當架車開始郁嘅時候,就可以同時間慢慢放曬兩隻腳加轉彎入主線。入到主線就俾啲油轉二波行。如果有信心,轉速同速度都有咁上下,可以轉彎時轉埋2波。

但如果咁樣Hold住,等到咁上下,發覺主線啲車開始多,冇信心以咁嘅方法轉彎。咁咪拉返手掣轉空波,重新做返開車動作。

呢個動作,係平時塞車時,時開時停嘅情況下用。師傅話咁做,爽手好多。唔駛下下拉手制,轉空波,再轉一波開車。但當然啦,要基本功練好,而又有信心咁先做。
好大機會肥。

首先,應該唔可以扭軚轉出線外多啲啲,因為咁,會影響隔離線。其次,有人係附近仍然開車,係唔容許。

但如果冇啦啦停車,等佢過咗你架車(大約一個車位)先開返車。阿Sir又可以話你影響後車。

如果觀察到後面冇車,先停,等條友過咗一個車位先開車。希望阿Sir手下留情。唔肥你啦。

但如果遇到咁嘅情況,點都係停車先。等佢過咗你,先開車。但會唔會肥,就要睇阿Sir啦。
一早收慢架車 唔好急剎
臨低定之前放少少逼力
我師傅教一般正常情況唔係踩停架車,
係隻腳印住個剎車,等架車自己停,
咁樣就一啲都唔Chok,
印住迫力道力自己摸索,架架車唔同
正喎,由九龍塘揸去油塘。

我試過一次咋。嗰陣行觀塘道,速度感一流~~最高試過開到68km/h。

我自己係覺得揸快車易控制過揸慢車嘅。
學車可以開咁快
我嗰時九龍塘去何文田
一過50師傅就叫我收油
我之前就係咁肥

我一轉完個彎就見到個阿婆推住架車離遠行埋嚟
即刻收慢架車再諗點算
諗完一輪覺得點都係死
當有牌咁揸算
於是睇鏡擰頭見冇車就cut過隔離線避咗個阿婆
點知就俾考官話我影響到後車
停車讓線方面,首先,係可以2波停車。所以冇需要特別有2轉1再停。

咁好似搞清楚少少了
我應該停車嗰陣係好自然二波轉一波咁停
不過我係見前面塞/紅燈就咁做
始於印brake 都未算100% 準

(即係個Brake鎖死車轆,而個Clutch冇同引擎連接),令架車停咗係讓線前。轉一波。見有足夠時間轉入主線,可以以吊極力子嘅方法,將架車開動。(我就慣咗兩隻腳同時間慢慢提高,即放咗少少Brake加Clutch開始同引擎有接觸。)

想問你點吊個整力子?
腳踭踩地定會成隻腳提起

我會搵咗個磨擦點先慢慢鬆brake
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞