冷氣仔 你問我答(6)

1001 回覆
11 Like 8 Dislike
塵網打開睇唔到有塵
但我無洗過
較16度都無凍
咁outdoor 或者雪種可能有d 問題
明白,即係又要叫師父check 🥲
想問吓開利分體1拖2
5年機 開5分鐘左右兩部機都出E1顯示 停機
有無得整?定換過算
巴打 搵你洗冷氣係咪call post頭果間allblue?
型號
聽唔到達達聲,翁翁聲但似正常
正常如果變頻會出fault code 甚至定頻會閃單,你可以用遙控check fault.
閃燈
RAS-M13N3KCV(HK)
我都禁過remote fault check
但唔識
可唔可以教我

跟住報fault code
正常會閃燈有壞
你呢部multi 機,咁另外個幾部有冇問題,樓盤機?
變頻定係定頻.
E1 係Mis wiring, indoor or outdoor pcb error
一拖二,另外一部都係一樣
即係我禁check ,之後不停向上或下就得?
有問題會beep10秒?
如果係,check過無事
你話二部都係一樣唔凍,check fault code 無事,咁可能漏種. 但如果照行耐左應該都會出fault
但想問係未要整個outdoor unit?
應該要出outdoor 睇
咁就煩....
定頻
https://youtu.be/TQd-xBc4XTA

定頻未能肯定,應該壞板. 你可否試下每部室內機一部開另一部關大制試下.
用緊11年樂聲Panasonic 3/4匹的窗口定頻機的人表示,呢部機真係好耐用,我拆左個機,想抹個吹風 blower, 之後發覺螺絲爛左,咁無了,唯有抹下成個機體算了。

用左咁耐冷氣仲係好凍,開到去第6格 low cool
唔好意思你可唔可以影一影室內機俾我睇一睇因為有部份開嚟係格力機唔係美的,樓上e1上係美的機.差啲唔記得咗

多謝Ching
想問下樂聲窗口機嘈到仆街,轟轟轟咁,仲有好低頻既震聲,型號RCX9H,有咩解決辦法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞