冷氣仔 你問我答(6)

1001 回覆
11 Like 8 Dislike
咩牌子好
1. 分體機
Best 大金
Economy 格力
樂聲菱電機嘅質素都好好 但售後服務 零件維修 DIY 都一定係大金最好
而平價機只推薦格力 好多機其實都係佢代工

2. 420矮散熱分體
菱電
因為大金420系列 係馬拉制 極差
菱電會係相對上比較好

3. 窗口式分體
樂聲 樂信

4. 窗口機
Best 樂聲
Economy 格力

冷暖機壞處
1. 係香港炎熱潮濕環境 如果係用暖氣前無徹底清洗冷氣會有好嚴重霉噏味

2. 相對傳統冷氣會易壞一d 因為零件多左電子版多左 當然唔係一定壞 假設100部傳統冷氣 正常7年內有2部壞 冷暖就大約有6-7部壞 而基本上會壞嘅零件都係室外機 有機會需要搭棚先處理到

3. 依家有d 細細部暖風機 幾百蚊就做到好好嘅暖風效果 香港一年先凍兩星期

變頻窗口機壞處
1. 相對傳統冷氣會比較易壞

2. 由於變頻壓縮機嘅轉速非常之快 雖然壓縮機嘅聲量會細咗 但係由於快速轉動所以會產生高頻聲音 高頻嘅聲音會係好煩擾 好似蚊飛過你耳仔咁 當然又未去到咁高頻 但好多人即使細聱左但都接受唔到 而亦有人係完全聽唔到

漏雪種
https://www.instagram.com/p/CZqxV3aJlJj/?igshid=YmMyMTA2M2Y

3M 清潔劑
https://www.instagram.com/p/CbFLidhLhur/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
變頻窗口機係會有高頻聲
亦都好似#1咁講 唔係人人都聽到
年齡愈大愈聽唔到 etc
高頻聲唔算係機件問題所以佢一定唔會換比你
市面上亦無咩專門店比你試窗口機聲量 只可以係朋友屋企睇下有無咁岩 想要嘅形號 所有錄音都唔能夠作準
真係要比較靜就用分體 係現今科技上嘅限制 未有能力做到0分貝嘅冷氣機
420細機係咪得三菱用R32雪種?
今年 Panasonic 新款 smaller 420 都係 R32 雪種
想請問吓日立好唔好用??

新屋裝修完想換3部變頻分體冷氣,正常大概幾多錢??🙏想請問有冇推介?
如果你迷frost wash 可以.
日立420用左R32雪種都有2-3年了
用左10年既窗口樂聲
有時個風扇會咔咔聲
一係就冷氣水滴返入屋
其實係咪換機好過
日立用緊420唔錯快熱快凍,不過佢個抽濕MODE有D搞笑一到指定溫度會停機夠熱先會著

唔知你新屋咩環境要唔要搭棚坐釣船,正常裝工唔洗裝機架一部包9-12尺喉2-3千通常買個度打埋裝工落機價但濕星野要問清楚

同埋有位既室外機有大買大就一定無錯
正常抽濕係咁.
識DIY既可以自己豆落黎睇下咩事,咔咔聲都係污曹野多,冷氣唔去水通常係去水喉塞姐通下佢咪得
咁我另一部格力咪唔正常 開抽濕MODE佢室內機係長著唔會熄
其實正常抽濕要停. 唔停會噴濕
搵過水電佬黎望過
佢話10年機整黎不如換
你開16度抽咪唔會停

或者你1匹抽200尺

有啲牌抽濕冇得set 溫度
所以先話自己整,香港人工貴過部機更係叫你換左佢
西斜裝1匹其實夠唔夠用
長期都係扭low cool 7度
所以抽濕都係用抽濕機算除非夏天
西斜要預大1匹定律黎除非唔夠位裝
你覺得low cool 長著壓縮機都唔夠就加匹.
廳就2匹
房就1匹
個水電佬咁講
其實熱果陣係咪要開high cool
熱都可以low cool 如果夠匹數,開high cool 其實已經唔太夠
因環境而異,拎個溫度計度下最準
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞