16歲少年接弟妹「按錯門鈴」 被84歲男屋主近距離連開2槍爆頭

294 回覆
311 Like 29 Dislike
其實美國d屋真係…
為左保障屋主,
其實係咪應該有大閘呢?
屌佢老母,
下下一開門就係面對面
屋主驚係正常,佢地又無防盜眼?
開門前睇唔到出面係咩人?
咁拎住枝槍開門都正常,
但美國岩岩先有單悲劇

屋主拎槍開門,
警察強光照屋主,
屋主舉槍,仆街d警察就射殺屋主

咁即美國佬真係無防盜門啦,
又無大閘,一開門就槍對槍,
西部牛仔鬥快開槍咩
真 好人好者點會無啦啦撳錯門鐘
會唔會係字都唔識睇? 16歲唔係6歲喎
如果當時冇人喺屋企就有機會變咗盜竊案啦
個啊伯最後都冇殺到個黑人 只係開槍制伏咗佢啫
香港人見到中国人㩒你門鐘都立定刀睇下咩料啦
睇嚟你冇爆過格
爆過格都知撳鐘係基本
https://youtu.be/pi4o3beJhIo

trespassing係呢種
係囉 好彩呢個伯伯識開槍啫
如果另一個好人啲冇第一時間開槍
分分鐘一開門就俾個賊打到郁唔到仲偷晒屋企啲錢
rule #2
double tap
香港就會 美國普遍有槍,仲要入屋打劫比人射死係屬於合法自衛,試有冇人邊會㩒鐘,慌死唔夠揚呀
真係中槍貼塊膠布
幫你整理下

你覺得槍權嘅好處係

1)面對絕對暴力嘅時候可以抵抗(有一定嘅自衛能力)

覆:但槍械呢樣野基本上係先手優勢極大,如果有人有心要隊冧你,喺後面抆把槍出嚟爆你頭你根本冇反抗餘地。

2)反抗政府嘅壓迫

覆:會壓迫人民嘅政府會容許人咁易持有槍?有冇咩地方係因為有槍權繼而得到民主嘅前例?據我所見有槍權嘅地方多數係本身有民主,因為有槍權繼而反抗政府成功爭取民主嘅地方我真係冇聽過。

咁到我講

過分容易得到槍械注定衍生私槍嘅問題

係全世界都有黑市可以買到私槍,但仍然有程度之分,我當非槍權國黑市嘅槍有100把,槍權國嘅私槍就係前者嘅十幾廿倍。

咁大量嘅槍械衍生嘅問題一係犯罪,黑幫有槍就會變得猖獗,各種走私、毒品嘅問題就跟住嚟。呢點我唔需要多講,望下美國downtown同貧民窟就知。

然後就係會令到人變到好神經質,喺一個冇咁多槍嘅地方,你相對會冇咁擔心比人喺後面一槍HS。但如果槍械係唾手可得,你就會警惕住何一個㩒門鐘/喺衫入面抆野出嚟嘅人。美國警察嘅好多執法過當都係因為呢個原因。

事實上其實好多發達國家,包括日本都係可以喺一定條件下合法擁有槍械。但你對日本嘅印象唔會好似對美國咁,所以即使係槍權係有鬆緊之分,冇能力監控嘅話收返緊啲先係正常嘅方法。不過美國槍械嘅利益牽涉太大,即使一直都有好多國內嘅人話要加強槍管,但都係不了了之,喺呢個角度去睇其實美國都唔係咁尊重人民,尊重資本多啲。
弱智口部入水假新聞

乜原來你哋只不過係撳錯門鐘㗎?
人哋鬧你就等於爆你個頭呀?

啲比喻柒撚到呢

做曬所有衰嘢
垃圾奸角
但係又想扮受害者
食屎去死啦畜生
又可以黎一次blm
仲要中槍係自己行過隔離求救
攝喺條褲後面
Blm ah
如果大家無論開門定㩒鐘都拎住槍就唔會發生呢啲事
Sor 真係冇
好慘
力架
咁都合理嘅
呢招進可攻退可守
如果醫院近少少佢直頭行過去都輕鬆
醫生我個頭中咗槍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞