16歲少年接弟妹「按錯門鈴」 被84歲男屋主近距離連開2槍爆頭

294 回覆
311 Like 29 Dislike
16歲少年接弟妹「按錯門鈴」 被84歲男屋主近距離連開2槍爆頭

▲少年因為敲錯門,竟然被開槍。(圖/翻攝自Twitter)

16歲少年接弟妹「按錯門鈴」 被84歲男屋主近距離連開2槍爆頭。(圖/翻攝自募款網站GoFundMe)
▲少年在樂團擔任單簧管演奏。(圖/翻攝自募款網站GoFundMe)

記者李振慧/綜合報導

美國密蘇里州16歲少年亞爾(Ralph Yarl)去朋友家接弟妹時不小心搞錯地址,按了門鈴後竟然被84歲男屋主萊斯特(Andrew D. Lester)近距離連開2槍,其中1槍還直接射在頭部,誇張事件引發民眾上街抗議。

堪薩斯城(Kansas city)警方表示,16歲的亞爾原定13日晚間10時30分左右,到115th Terrace這個地址接弟妹,然而他卻搞錯地方來到115th Street處,結果在門口被男屋主萊斯特開槍。

亞爾中槍後曾試圖向附近住戶求救,但是卻都沒有被理會,直到第三戶才終於有人幫忙將流血的他送醫,頭部與手臂中彈的他,送醫後奇蹟保住一命,已於16日出院,目前在家休養中。

黑人少年只因為按錯門鈴就遭白人屋主開槍,誇張事件引發民眾上街發起大規模抗議,網路上也有許多批評聲浪,警方18日依一級襲擊罪與武裝犯罪等罪名,對萊斯特進行起訴,並將保釋金定為美元20萬元(約台幣610萬元),不過當晚並沒有立即將他逮捕。

檢察官湯普森(Zachary Thompson)表示,「我可以直接告訴你們,這個案件絕對涉及種族歧視」,由於萊斯特被指控的都是重罪,若是罪成將有可能面臨10年至30年刑期或終身監禁。

https://www.ettoday.net/news/20230418/2481128.htm?from=ettoday_app
真係大命
打頭都唔死
too dark
睇唔清楚
黑人爆入白人屋搶嘢殺人冇人示威

白人開錯槍就歧視
抵玩 條友都84
如果所有黑人細路都揸槍
呢件事根本唔會發生
84歲,再重罪都唔驚啦
13號入院,16號出院
中頭都可以唔死求救
如果度門有槍,咁件事就可以好好解決
美國開親門都要拎定鎗?
nigga 喎
遲咗開槍就到屋主死
以前殭屍game真係要向頭打好多槍打到爆先叫爆頭
家下打左一槍仲要死唔去都叫爆頭咩?
成個認知搞到亂晒咁
又話美國trespassing 可以開槍
個黑人細路應該一開門就用機槍咁就無事
當黑就小心d喇
一嚟係細路,二嚟係黑人,重點係後者
就算有壁疊都轉用歧視入尻你
爆頭都冇事係咩一回事
黑鬼仲頑強過小強
84歲咁啊叔個年代真係槍決黑鬼唔算犯罪
BLM 話你知, 就算爆頭, 子彈都唔敢同BLM 鬥
同早排便利店俾人手槍錨頭開槍再用機槍掃身都無事既職員一樣
夜晚10點鐘有人撳鐘喎
但隔住門對話唔得咩
免費老人院
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞