美股認真討論區 MMMCCXVII

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
無咩問題,照拎黎買中國coco bond
mpf 嗰個複息效應有幾撚巨大

1. 公司嘅薪酬總成本
2. 員工資金嘅運用

呢條數leverage出嚟係天文數字

嚴重過加乜鳩嘢薪俸稅利得稅
me 每個月淨係出2雞嘅人工
加到幾多基本上淨係對我12月個份花紅要供幾多mpf有影響
所以我第一刻已經講緊政府加速師
得香港先咁on9覺得加少少MPF唔會有事

我係老闆就即炒1個低級員工抵消加幅
隔日個day trade都上到熱門

我地連群日日soxs soxl 7進7出是基本動作
老世比多d mpf點都好事啦
你咩都開公司數咪得
出面開post嗰個係傻
覺得公司工多咗錢係益咗佢
全部都係條大數裏面

全部都係左同右袋嘅問題
但亦都會出現成本增加而炒人
點解人地咩野挪威養老基金聽落咁型 成日聽股市新聞都聽到佢地出手又點 可以牽動市場神經

無咩聽過國際財經新聞講香港MPF大戶出手
star ching證明你唔係做老細
823基金佬睇數
最後反應嘅係一個人工成本
退休金成本

喺嗰份會計數佬嘅數字裏面
全部都係同一條數

yoy, 呢度會加咗
個增幅yoy會比過往多咗

另外作為員工
可支配收入少咗
我假設用idiot bull spx 8% cgar,
你可以睇下mpf拉勻條數, AUM weighted return, 我覺得嗰條數, 十幾廿年嘅cgar最多係得4%?

淨係呢個差距, 一個適運用資金嘅人annualized 4%
仲未計啲 risk free idiot bond bull, annulaized>10% three monkey

個人有免稅額㗎嘛

10個中層位位每月比多1250

公司每月比多12500

售價加唔到,成本通脹高
咁咪炒人囉!

絕d就炒1個中層,叫剩低9個做10個人既野
或者
炒1個低級員工,抵消MPF加幅

政府影響
又多個人失業無稅交,或者
多個人失業拎綜援

以上效果乘大10萬倍(香港唔止10萬間公司)
------------------‐

位位僱員每月收少1250蚊=幾十萬人每月跌左1250蚊
10萬*1250=1億2500萬
每月蒸發左1億2500萬消費額
挪威同埋瑞士 basically = index fund

HK MPF = free style
好彩me係肶公積金 唔係玩強姦金
最簡單係買hyg 不過not a good timing 我覺得
如果可以再高d就好
作為一個老闆
revenue幾多
cost of sales 幾多
租金成本幾多
燈油火蠟成本幾多
人工成本幾多

一個個餅睇
人工嗰個餅就係大咗
但要做夠一定年數先有得拎全部
仲要係加係最高人工果班人到
一郁就係果班三皮樓上嘅
又升what
而家做唔到轉移成本
焗你炒人/減其他開支

但員工點搞都收入減少,自然消費減少

死亡循環
Dcmb都唔錯 想買小小
Short position 係股市賺返咪得
好彩me最低工資
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞