朋友叫我唔好買樓住

309 回覆
484 Like 52 Dislike
你有錢即刻full paid 一層樓就冇所謂
要供嘅咪玩啦
你供得完最後就會發現嗰嚿錢可以做好多更有意義嘅事
根本就係 明明房屋台就應該係討論邊個盤
有咩優點 有咩缺點 有咩短樁 管理公司有咩問題
或者租盤有咩好推介 有咩租盤唔推介

成班傻閪公屋狗衝入黎搵存在感做乜柒
同埋唔好買保險
到時候住公立醫院 免費醫療
又有國內高水平醫生幫你吊點滴
自住驚閪咩
咁就真 又幫到朋友 又買樓
林超英雖然膠d,但呢篇文總結得好好
點解樓價一直升咗咁多年
可以諗吓呢d因素仲存唔存在
香港嘅未來又係點
你對香港信心又係點
就好易決定想唔想將畢生積蓄賭落去

https://m.mingpao.com/ldy/cultureleisure/culture/20210606/1622917576744/%E8%A1%8C%E6%94%BF%E6%AC%8A%E6%B5%81%E5%A4%B1%E6%95%85%E4%BA%8B%E7%B3%BB%E5%88%97-%E6%88%BF%E5%B1%8B%E4%BE%9B%E6%87%89%E6%AC%8A-%E6%94%BE%E6%A3%84%E5%8D%81%E5%B9%B4-%E9%81%BA%E7%A6%8D%E7%84%A1%E7%AA%AE
大家各取所需,win win
所有了解下都係急住入市
你喺世界咩地方可以30歲前full paid一層樓?

供完就發現,原來生活成本可以咁低,原來香港都可以work-life balance,開始明白啲uncle 40歲一供完層樓就退休係咩玩法,仲要40歲退休去到50歲仲有錢過你由30做到40歲
你話呢 擺到明插緊水 你仲問呢個問題
過多兩年佢會唔會又多一件事後悔
識個鬼佬獸醫
佢話佢個女啱啱做律師
係英國都無錢買樓 老豆要幫手
深圳最貴係南山區 不過都未貴得過香港啲補地價居屋
睇曬內文真係好好笑 原來2014 同 2019動亂係因為樓市問題成篇問形容得黃絲恰到好處
根本就係一班死窮鬼
你係咪發緊夢 計埋匯率 計埋公攤建築面積
拍住屯元天新盤啦 再者香港人均收入中值幾多
深圳人均中值幾多?? 仲未計你過到壓力測試 首次置業可以做九成 一路住一路供
深圳本地人首次最高最7成

意味隨時你係香港買樓 十幾年既通脹 已經供斷
深圳人仲要出面租緊樓仲未儲夠首期
佢意思應該係香港搵 係印尼買
印尼搵印尼買 我諗佢50歲都未儲到3萬蚊
咁都有得笑
上水答下識分m² 同 ft²未
真係好高先係
以前d別墅都係鬼佬高層租
依家真係唔知
但一般香港律師醫生都會買樓多
唔會無邊境既, 點都要物理上做到有一國兩制
不過我諗好快港元同人民幣掛勾
平方米
聽下夏寶龍講乜再自己諗下香港未來
福田計返尺都10000多一尺啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞