朋友叫我唔好買樓住

309 回覆
484 Like 52 Dislike
你剩係睇呢幾個月咩
2021年2月升到最高點, 一出限價令呢兩年keep住跌落去
今年完全無回升跡象, 大陸經濟亦唔見得好
睇個勢係繼續慢跌喎
咁大陸有錢人d 錢都要搵地方做parking. 如果大陸樓唔升,咁佢地會買邊度呢?

你當樓係資產,個睇法就唔同
大陸有錢人啲錢出撚到嚟

係咪冇睇大陸新聞
大陸唔似香港行高地價政策, 呢幾年都講房住不炒
升得太高泡沫化, 經濟回落嗰陣跌得仲傷
唔俾樓價升上去, 咁當然大跌都唔會, 用佢哋講法叫"軟著陸"
你有冇買?多數窮撚先無買
有需要咪買囉
對樓市無信心 又唔急住咪睇下先囉
順便自己留意多D個市 唔使下下D所謂朋友9UP
等雷超再填海狂起簡約公屋啦
不停跌
姐係咁,我講蛇口樓只係做參考,來引證香港樓市情況,唔想focus 太多係大陸樓市。

股市一直都是樓市的領先指標,當A股港股都已經由2022年10月低位回升企穩既時候,我唔認為樓市仲有太多回調空間。

香港樓市都消化緊d移民盤, 短期我睇唔到有咩負面因素再令香港樓市大幅回調,有既話都係恒指行先。

唯一可能係美國加爆息引發衰退,係既話咪又係靠QE救市
唔係話咩 真心想知有幾多人真係供足30年唔會提前還晒?
樓淡 》港淡
係 幫大家頂住香港先,我地儲多個錢就走人先
你唔買既話 冇得睇啲樓好 AA搞笑言論,到時想笑下佢地都冇
你個fd一係on9一係賤
佢鳩up兩句叫你唔賣 之後跌到扑街你無得怨

買唔買樓自己決定 自己負責
一定係租最著數

利申:業主
你老友跣鳩你,年年通脹,你一百萬去到後年就唔值一百萬架啦,梗係趁而家買得起就入市
一定買,隨著香港加速融入大灣區,前景越來越明朗
難蛇租緊邊區
屋企有樓住,點解要買?喺樓奴眼中樓係一切,但呢個世界其實有大把選擇
咁你係free rider先咁口響姐 你都無住屋需要 假若有 都只係寄附你屋企人先有 到你要自己搬出去先講野啦 blocked
你學到佢個精粹
跌咗八成半之後再一半就合理
人講你就信
咁大個人
無分析力? 下?
美國印左咁多錢,唔買樓你仲乜嘢好路數先?
大部分錢係 federal reserve
咁你又講下
20-22 QE,港樓升咗幾多?
有熱錢唔一定流入香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞