朋友叫我唔好買樓住

309 回覆
484 Like 52 Dislike
日本QE都救唔到日本經濟,日本樓升唔到係因為日本冇通漲。 同埋日元同美元地位差天共地。

美國QE係影響全球貨幣體系
我買層樓但求有得住同收下租多少少生活費,兩樣我都已經有

我認我窮買唔到第三間
係大富翁買啦
香港樓最唔值得自住

玩法係
買港樓收租
自己就返福田口岸
租五百尺都衹係$5000
退休再租遠D
$1000
唔好買樓住,啲樓唔係攞嚟住

攞嚟放租,攞嚟投資
如果你租緊,其實睇岩又afford 到就上。

如果同緊屋企住(冇住屋開支),咁就睇定d 先,短期一定唔會大升,甚至有輕微跌幅。

自住其實唔驚,但唔好咁on9 借9成,驚既係一班冇本事既連登低收入人士姐
1年內由0加到5%仲唔夠極端?

唔係我主觀認為會QE, 係美國自2008年至今已經QE左4次,之後會再QE既可能性也很大。呢個唔使要識Fed既人都會咁樣推算

回到主題,樓主要買樓來自住,既然你都認為樓可以跑贏通漲,咁自住又點解唔買?

你認為香港樓風險大係base on中國因素? 而家連美國資本家都不斷向中國投資。

姐係咁,非理性既投資通常都唔會有好回報
未必上海,北京D樓咪一樣咁貴
其實冇乜好嘈,有需要就買,冇需要就唔買,買總有理因,唔買亦有理由,唔買個班,一係買唔起,一係覺得唔值買,咁咪唔買囉。如果日後升,佢地一樣係買唔起或覺得唔值得買,所以冇乜好討論。

覺得需要買既人,有能力買又有需要買,自然會買,成日話租咪得囉,係,短期租真係冇問題,如果長期就不了,除非你預計自己唔會留港太耐又或者你搵到高投資回報啦,結果呢班人又會變成岩岩我講既個班人。

所以買唔買,其實自己決定就好啦。

盲目買樓當投資賺錢肯定唔work 架喇,買唔買都唔洗後悔,樓市會懲罰睇錯市/估錯市既人,包括供供或租租。
2030之前都有大量供應
短期至中期,租抵過買
美國QE一定影響香港? QE 4已經對香港樓市影響好細。

有通脹重會QE?QE最主要睇通脹同失業率。 通脹需要一兩年時間回落。美國失業率又接近歷史低位。

到你發覺個市走哂個陣 你以為小市民走到咩

記住 Don’t look up
仲有人口老化,生育率低問題,直接影響自住數量要求
個啲一係無投資概念,一係就自己屋企幾層樓揸手,佢求其租又有咩所謂,人地有錢到無所謂
好羨慕ching 有個咁好既朋友
如果當初我有個咁既朋友,我就唔會 ...
見到你好有心機打咁多字,咁我都要覆下你既。

香港97年定期都可以去到10幾厘,雖然我果時好細個,但都聽過。係呀,以前利率去到8,9%,但呢十幾年都係維持緊低息環境,呢個是事實。

美國而家要加到5%去抗通帳,但美國社會又是否捱到咁高息?企業借貸成本高左,個人供樓負擔大左,只係呢一刻未爆煲。

地方銀行爆煲係極端加息下已寫好既劇本,因為銀行已經賺唔到錢,十年期二年期債息已出現倒掛。呢個係唔預兆?咪就係市場抄緊既美國衰退風險囉。

係咪要出現更多黑天鵝,你先肯承認而家既高息環境係唔正常?當衰退真正來臨,或者滯帳時,相信美國會再一次透過QE救市,之後又會加息來抗通漲,係一個惡性循環來。

係香港生活,你可以主張市民唔投資物業,但唔好連有自居需求既市民都忽視埋。正如上面有巴打講,每個人都有買樓同唔買樓既原因,市場最後會話比大家知你既選擇是否正確
suggest 唔洗哂氣同上面個位經濟學家嘈,佢一陣又黎曬稅單叫你收皮嫁喇。
覺得美國會維持到高interest rate 個班,自己去search下咩叫現代貨幣理論。
美日基本上都係行呢套,抱住幾十年前econ個套,唔該都更新下自己database
其實你地講多都嘥氣

依個世界根本無人可以100%預知未來,

只有歷史同時間可以證明邊個錯,

樓淡同樓好講個啲野,基本上三十年如一日。

現實社會係結果論英雄。 大家講到自己專家咁,

問下自己,03年個時有冇去低位買樓,十幾年前估唔估到上海深圳杭州依啲會升十幾倍去入手,十年前有冇去土瓜環紅磡去掃唐樓等收購?

香港地笑窮不少娼,可以白手起家投資賺到身家億億聲,你話賭可以發達都係道理。但如果窮嘅,講再多都係把撚。

講再多,結果都唔會變。時間同生活會反映比你地邊個錯。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞