朋友叫我唔好買樓住

309 回覆
484 Like 52 Dislike
20-22 QE4, 港股曾上3萬

QE1, QE2, QE3, 港樓咁多年累計升左幾多?
08年開始QE1。只要世界仲用緊美元,美國仲會繼續QE, 你手上既現金都會眨值,咁唔買樓可以點?買黃金囉
福田關口平到笑
$5000,500尺
另外,識幾條後生大陸妹租遠D,平湖
$2000,間屋又大又靚

買樓都要睇朋友頭?第時升左佢比返?
台海局勢加劇

歐洲制裁風險 日升

移民潮,港共日日提人移民

香港加速大陸化

連mpf 都話可以加上限

如睇過以上因素都覺得無野未照去
好鳩
見到啲話租先係王道嘅真係笑咗,你買樓供完筆錢其實唔多品少都會喺翻層樓到(就算你話高利息、樓價跌)跌完舊錢唔多唔少都仲係到,租嘅話,你租完係一場空,啲無能力買/真係好中意experience唔同樓嘅人(咁住酒店都得其實)先會話租,你見有錢人邊個會去租
同睇新聞炒股唔work一樣,都係你知我知既野,市場消化左幾耐?
跟本叫人租果班,一係自己買唔起,一係痴屋企住(話冇買屋需要)。事實上有能力既個個上曬車。上錯車就聽得少,落錯車追唔反就聽得多
但十年前高登仔已經話就嚟支爆,叫人唔好接火捧入市,cash is king
點解你認為一定要跌到10年前嘅價?你呢10年冇加過人工冇草多咗首期
如果你覺得叫人租個啲,全部都係窮買唔起。

咁你真係太天真
大陸租樓一向平,樓上講緊樓價。

如果講放租,香港租務環境係對比好多城市好。

正正因為咁依廿年先引到咁多華人係香港買樓樓價咁高。

好似歐美放租一樣有好多麻煩野。

但係現實大陸有啲大城市好似杭州深圳已經升左好多,都唔好講上海依啲龍頭城市。
可模擬介紹幾條後生大陸妹?仁唔仁?
你當我係啦 有錢人更明白資產既重要性
你肯定一定繼續QE?

secular stagnation 一定繼續?

聯儲局早兩年開始用新 framework, flexible average inflation targeting

重有opportunity cost呢?
拋書包冇意思架,當經濟增長放援,甚至衰退,就只有QE, 釋放流動性
QE4 香港樓市升左幾多?

日本都有 QE, 佢哋房地產市場呢?
不如你講大鑊啲啦,ww3唔使錢有屋住呀,衣食住行你襯亂去搶就有啦,你等下機會啦
理性討論咪好囉。美國口講利率要正常化,但實際上極端加息,加到地方銀行爆煲,為了降通漲不擇手段。 你又如何肯定美國日後不會再QE? QE好使好用,美元霸權,自己話事,唔使睇他國臉色。

物業升值跑贏通脹已經好叻啦,如果自住更加冇損失。

股票跟本不能同物業比,一個主動經營,一個被動升值。

熱線流入香港是因為香港是國際金融中心,目前中國唔會放棄呢個棋子,外國依然要透過香港與大陸做生意。

咁所以手上有錢,又有自住需求,買樓贏面點都大d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞