一體式水冷既根本系智商碎

181 回覆
40 Like 196 Dislike
經典
好難避免
正如燒CPU時都有機會會燒埋底板一樣道理
但就真係接受唔到過熱要reboot, 幸好用開水冷未遇過過熱問題
oled唔熱架wo
十幾年先2粒
我都唔明水冷有什麼好,一有leak要換parts同claim錢時間都煩

13900k如果undervolt同埋set個power limit做65w你當12900k用咪得
咁你買13900K黎做咩

可以當係慳電的12900k放個nh-p1變埋passive cpu cooler,我冇買到

我想等到arrow lake同Nvidia 5000出先買新主機
上淘寶買粒13900T仲開心
價錢差唔多的情況下,當然買k版

真係有大workload的時候咪加返個power limit上去

到時候自己放2個fan在nh p1便得
T=差體質 降頻降電壓賣
好多人以為執到寶
其實k自己set個power limit到35w咪變左做t,但係普通版同t冇得oc,變相要用大火數時自己set死左自己
睇你係一個點既人
如果你鍾意DIY,介意個look既,你會每2-3個月就買啲新件返黎砍掉重練
如果唔係既話,其實可以超過1年唔換水,就算要換水,其實都好快好方便,好多時要拆件清潔純粹係因為望落有啲污糟,你唔介意直程可以唔使理
Fractal Design Torrent
砌 AMD 3000 5000 用水冷就ON9
求其塔散都壓到

不過 AMD 7000收皮了
又貴又燒U
迫住轉會13代
13代唔用水冷點壓得住
13900K 搭 貓頭鷹 U12A

測試環境 室內無冷氣無風扇 (27度)
Windows 11 (22H2 22621.755)
XTU 7.9.1.3
MB BIOS Ver2015

只用XTU限制PL1 PL2功耗

功耗 R23跑分 溫度
160W 31606 68
180W 32425 74
200W 33584 80
220W 34665 84
240W 35337 90

27度無冷氣 你就壓唔到
幾多 ghz
呢個post成班林超英d fd黎?
點解要以唔開冷氣黎做標準
邊隻牌子邊隻型號又唔講
離個題問下機箱入風用 3 把 12cm 定 2 把 14cm 好
海盜船h100
俾次機會用 nzxt / asus
包你有唔同體驗
買水冷只會買Asetek芯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞