一體式水冷既根本系智商碎

181 回覆
40 Like 196 Dislike
你冇搵個sweet point?
我用粒13600k未搵sweet point之前full run會上到去200w,360水冷都壓唔住
搵咗直接降到90w
你i9唔搵比佢一run到上去直接降你頻
M2一早加滿
再加就PCIE
我對上一個AIO用咗2年就收皮.
從此以後不用水冷
自組起碼容易知要加水
或者壞pump都易睇到
Aio無聲無色咁走
ching ho ball
講真, 自組水嘅成本夠你換塊高階板
高階板 U RAM 卡
再全set 上水

幾年後換卡又玩過
水冷既作用唔淨係用黎幫粒cpu散熱
你講240水冷係廢呢個我同意,如果要用水冷一定係上360,唔係不如用返風冷
但水冷佢仲有個作用係幫你個機箱形成一個更好既空氣流通環境,你前面三把風扇入風後面得一把風扇出風個空氣流唔會太好,你可能要裝多兩三把風扇係機箱頂,同埋有啲機箱可能連火牛果個位都有入風口,所以你直接裝個360水冷上機箱頂不但對cpu散熱係好過風冷之餘仲可以比到更好既空氣流通環境比你個機箱

你講到既壽命呢part的確係佢既弱點,不過用到兩年你都要換過啲散熱膏啦,咪順便換埋個水冷佢

同埋水冷貴唔係佢既缺點
你係唔係唔記得拎走水冷頭上張膠紙?
而家啲水冷唔洗一千都有唔錯嘅散熱效能
一樣,不過盞燈由白色變咗黃綠色,應該係的燈仔開始老化
其實280排水冷散熱都唔錯
咩年代,一體水易壞易漏水個問題一早解決左,連最易出事既cooler master 近年都冇乜案例,宜家一體水已經又平又靚
可能冷頭上唔夠實,或者thermal paste唔夠多/垃圾thermal paste硬左
風冷會食gpu廢熱

我用4090 感覺都明顯
用左5年,拆件搭過兩次飛機,都未有事
想問下點自己可唔可以上實的個冷頭;
同埋thermal paste 可唔可以自己加返
Fractal Design淨係清隔塵網就清乾淨晒成部機
扭緊啲冷頭4粒螺絲試下 thermal paste要拆冷頭先搽到

上 YouTube搵裝AIO教學睇吓
好啲280排+風扇同360差唔多 我用5800x3d+3080單280排
Itx 的話局用水冷
隔塵網只能隔大塵,唔信可以試下拎枝風槍噴下機箱入面,大把細塵飛出來
//你前面三把風扇入風後面得一把風扇出風個空氣流唔會太好//
整正壓其中一個原因係減少機箱空隙入塵,儘量將啲塵集中喺前方隔塵網,同埋後面一把120係夠晒
另外你上面裝得排就可以就咁裝風扇架啦,另加上面裝風扇efficiency係非常之低,風冷情況同淨係後方一把風扇出風比較,相差係極少

//同埋有啲機箱可能連火牛果個位都有入風口//
全部機箱正常火牛位都有獨立入風口(除咗上置式) 定係你想講個psu chamber上面可以裝風扇嗰啲,嗰種嘅話唔係for psu,係用黎吹gpu

冷排本來正常就應該裝喺頂出風,係冇位先要裝喺前面做埋入風
將個水源駁落屋企個冰櫃
超頻冇難度
咁正常嘅,佢又要兼顧入風
一係自己買silverstone嗰啲好密嘅尼龍隔塵網,但應該好難入風
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞