一體式水冷既根本系智商碎

181 回覆
40 Like 196 Dislike
魚與熊掌
All in one 好多玩三四年都冇事
後面一個120真係唔係好夠,因為我淨係full run gpu 果陣我發現上排360出熱風既量係大過後面把120,之後火牛果個位有一把係輔助火牛吸風,有一把係輔助gpu散熱,我前排有三把120入風,所以total我有5把風扇入風,如果單靠一把120出風既話正常使用你將佢推到2千轉係夠出風,但果5把風扇都上到2千轉入風果陣就會發現120出風果個位真係出唔切,好多都係靠上排360出,同埋如果用風冷而你張卡係4080/90之類,當你張卡full run果陣發出黎既熱量就會比你粒u直接食晒,前排風扇好難將啲冷風加gpu發出既熱風融合,咁你個風冷就會硬食張卡散出黎既熱風同埋個散熱效果都唔會好得去邊

當然呢個都係有少少極端既情況,因為唔係個個都上4080/90,但砌得高配置既電腦通常都會上水冷,呢個都係我用咗4090之後先發現既野,4090既發熱量真係好大
所以會令到我好著重係機箱空氣流通果part
未經歷過水冷爆炸攬抄顯示卡嘅人係唔見棺材唔流眼淚

利申:淚已流乾, 以後都唔買一體水
唔知你用邊隻,但我買開o個的牌子係包因水冷漏水而衍生出來的所有費用
包不過要水冷保養期內,過咗保養期一律玩完

仲有幾個細條款第一年全包之後每年扣節舊
Water cooling is better. Trust me.
一體式水冷最大好處應該只係唔會頂住個位

鬆ram裝ram唔會阻頭阻細
我成日都諗點解底板+機箱點解唔可以設計到空氣清新機咁
反正都係要強勁既空氣對流
而長久以來底板同Display card個設計根本就唔係for你擺巨型散熱器
CPU同GPU個散熱位置又有衝突
完全合理喎

買個水冷唔通要保你一世咩

張顯卡年年都會跌價,當然唔會只賠買入價啦
做咗infra 1x年
公司server試過壞2粒U
Bios直情寫作CPU failed
有無人分享下自組水冷?
玩唔起,想知會係咩感受
係咪基本唔洗開箱,但其實都要 keep 住保養
冇錯 所以機箱都唔用
自組水冷都要保養
水冷液...廠商都建議1年換一次
啲水冷件都要定期清洗一下
但係我因為懶, 通常年半-兩年先搞一下

自組水冷比AIO係有溫度優勢, 但係我覺得玩自組水冷既人係鐘意自組果一個過程多過追求散熱效能.
同用風筒嘅分別係?
痴係風扇blade後個啲塵冇可能用風筒吹到
絕對係追過程砌完上水開pump個下冇得頂,每次開機都會望住啲水行
其實尼龍網入風好過膠窿網
竟然係咁
呢隻咁密都得?https://www.silverstonetek.com/tw/product/info/fans/FF123/

我手頭上有個未開盒嘅meshify 2,前板應該都係尼龍網,但係冇咁密
因為膠窿網個窿係大,但係每個窿條邊都粗d ,計返通風面積反而無咁大

呢d 普通尼龍網多數80目,通風係好好
除非你玩魔改400目網果d,如果唔係入風係好過膠窿
咁我應該係少數效能形
等緊EK個direct die頭黎冷卻粒13900k
問題係你自己壞冇問題,你唔好累埋隔離

我用風冷最多係開機一陣熱度reboot
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞