一體式水冷既根本系智商碎

181 回覆
40 Like 196 Dislike
真風冷
學分體式冷氣咁成個機箱裝係窗外面
你入去坐咗幾耐?
其實自己唔識砌就買廠機啦
砌機呢度short果度壞
砌都唔識 你識整咩
唔係成日話水冷會靜D咩?
買把好d既風扇平時點會嘈
到你打機佢熱 cpu fan full load
gpu個風扇一定仲嘈
街市龍deedee
VK 水冷點睇
砌機跟說明書插啫弱智都識
淨係知好撚嘈
廠機貴到
空氣清新機
砌多部電腦 啲塵識過去 輪流用
除左罐有冇邊隻充電式既好介紹
除非當興趣咁玩先會自己研究降壓超頻,之前整自己粒5900X搞左成幾日先得,逐個Voltage/frequency拎去燒30分鐘機,Success就再上frequency or 降壓,燒燒下重新開機就再turn setting

最後發現1.2875V 4.7GHz係最好

但係粒粒U好似你咁講個極限都唔同,冇時間既人上網亂咁抄其他人setting好易會唔穩定
玩咁耐電腦, 係壞過HARDDISK, 火牛, CPU真係未壞過, 只會嫌慢而換
360風冷取代唔到
風冷大大舊好撚柒
我買得起=水魚
240mm既唔一定勁過風冷

咁用隻評測過表現好過風冷既點計(最top vs 最top)
主要風冷太大舊換件要拆出黎好麻煩
成日比鐵片介到成隻甩皮
換左水冷之後多左個空位比我放公仔上去
u12a 壓到13900k,你講冇超下話?超咗壓撚到咩,唔超嘅話又冇理由用13900k
想問下用左水冷 唔知點解一開機CPU溫度會愈黎愈高
之後風扇愈轉轉嘈 部機愈黎愈慢,係咪要清塵或者換野?文書機半年
13900K 再超上水都壓唔住
本身 all core 5.5 已經差唔多見頂
all core 5.8 要加到 1.4V 點頂
你好運抽到粒體質好嘅另計
睇嚟我好好彩,用咗五年,剩喺其中一個風扇有啲嘈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞