一體式水冷既根本系智商碎

181 回覆
40 Like 196 Dislike
水冷根本係商家佬整出來賺錢既行為

我i9 用風冷無超頻 都用左幾年了
唔一定超頻先買
本身水冷已經低風冷成十度
keep到低溫行
粒u壽命都一定長好多
lianli o11系列
電腦硬件超頻/降壓降溫交流
https://lih.kg/3307438
咁大個仔都未見過u行正常既底版會壞u
即使高壓超頻都系縮多
你知唔知 13900K 全 AUTO 好撚柒扯電同熱到飛起
現實大部份用家都唔會識 SET 電壓降頻
水冷就係俾呢啲人用...
隻212係i7-3770果陣留落
依家再買應該會換nh u14
不過用塔式散熱器 要平放部電腦了
2023仲洗柒自己set電壓降頻咩
唔夠壓粒u自己降壓降頻啦
同埋你拎黎燒機就緊系熱啦
日常用途上到幾多w
雙360 AIO
一隻冷CPU
一隻冷GPU

What’s the problem?
打機rend片都可以3XX W
其實普通人真係冇咩必要用到水冷
你打得少機我唔怪你
實則唔少 game 又加密又寫得差搞到粒 U 好熱不知幾常見

Intel 好似默認過 90 度至開始降頻降壓
相信大部份用家打下機開多個模擬器見到粒 U 過 8X 度以上已經嚇到標尿急急腳買返個一體水定驚
不如話普通人無咩必要用 13900K or 7950X3D,平平地用 7800X3D 用風冷就夠做
整下留名系統 用i3咪算啦
D人真係會為整而整,就算係普通配置
水冷可以將熱力直接抽出機箱
減少機箱積熱
風又好水又好, 點樣將D熱力由間房排走又係另一個問題
特別係間房細/隻箱放檯底個D, 長開D熱積晒係到真係焗出汗
搞咁多野最後都是開冷氣
底板預設電壓保守地高
唔自己摸低 根本熱到飛天
用 i3 咁大晒,用呢粒咪算
粒粒 U 體質又唔同
無得死跟網上教學
邊有咁多人咁得閒去摸粒 U 幾多 voltage 同幾多 ghz 最慳電同唔破壞使用體驗唔會 BSOD 之類
啲人會諗用風冷咁多嘢搞不如上水算鳥

而家啲電腦白痴分分鐘你叫佢入 BIOS 較 CPU offset -0.1 都搞唔掂
280 corsair aio feel 到差唔多夠期換, 想問下而家推邊隻多??
想要白色,有mon
暫時睇岩nzxt z63 想知好唔好呢隻
等多排睇下 NZXT 有冇新 product 肯轉用新一代 Asetek 未先
好 咁我等多陣先 都唔急換見消費卷差唔多有先屎忽痕
根本係
廢熱累積機箱附近
到時機箱入風又係入返d熱

風冷水冷只係媒介唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞