魚類上岸進化現場!?

287 回覆
232 Like 20 Dislike

咁都俾你周到,醫生話玩得連登太多
其他呢個係好撚過時既講法,猿猴同人類既共同祖先可以上溯至400 到800 萬年前,分別喺1977 同2005 年出土相關化石,8/90 年代初基督教洗腦,神秘學大流行,兼且資訊唔流通,所以先一路話「揾唔到中間物種」,而呢個錯誤就以訛傳訛流傳到今日。

點解靈長類既共同祖先難揾,最重要既原因係熱帶雨林土壤帶酸性,加上潮濕氣候同植物生長,本身就好難保留到化石,你諗下現今盛產化石既地區主要都係荒漠化既乾旱地帶

而你話「一下子變成人」,更加係8/90 年代夾硬作出黎既大話黎,大約400萬年前已經出現左身高不足1.2米既人屬祖先南方古猿,除左直立行走之外同猿類基本無大分別,南方古猿又分別發展出尼安德塔人,直立人(北京猿人) 同智人等等不同既人屬物種,最後由智人贏出生存競爭,消滅、同化其實人屬,成為今日既人類。如果你睇返成條演化路線,根本從來無「一下子成為人」呢回事
睇新聞好似話發現有腳鯨魚化石

https://www.bbc.com/news/science-environment-47822228
又稱藍絲
化石唔係挪亞方舟,唔會老撚奉每一代每隻動物都留件化石比你掘,本身化石就係天時地利人和之下既巧合,非洲雨林地帶先天條件就極難生成化石

而化石係演化論既契機同其中一項證據,但今時今日最suppprt到演化論既已經唔係化石,係發明顯微鏡同化驗之後,我地可以直接檢視單細胞生物點樣喺肉眼可見既時間內突變,例如細菌變抗藥性細菌

如果生物最基本既單位會自然突變,咁已經無辦法否定由細胞組合既一切生物係唔會突變

個問題只係要累積大量既突變去到肉眼可見既程度要幾多時間咁解
例如樓主post 個條魚咁, 見到佢咁特別, 人類仲會唔會放生佢就算人類放生, 咁肥既魚,其他動物又會唔會放生佢
如果生物最基本既單位會自然突變,咁已經無辦法否定由細胞組合既一切生物係唔會突變

語癌

既然觀察到最基本既單位會突變,就可以合理推斷所有由細胞組成既生物,佢地都同樣會經歷/經歷緊突變
肥壯
我覺得有時唔使飽暖都會思淫慾
現存所有物種都係中間物種嚟
魚肺
fucking aquaman
因為揾唔到部暴龍機,進化唔到
可能要去日本先有
狗係乜撚野黎
人工唔計的話
咁細菌呢?
因為本身貓熊係食肉
我都驚有
比堅尼島/福島直送
世界咁大
有你都唔知啦
日本輻射水做到嘢
連登有正常人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞