魚類上岸進化現場!?

287 回覆
232 Like 20 Dislike

以日本人為例,原本係比較細粒,150年左右,平均高度高左
佢遲其他物種十幾億年演化,怕佢有牙?
太空對地球生物好大威脅都冇動物演化到可以憑肉身上太空 係有威脅有演化壓力先會演化 但唔係話點都演化到 係有佢嘅限制

可以成功演化適應陸地嘅前提係過渡到未適應到適應嘅嗰段時間 以前就話陸地乜都冇姐 而家陸地生態咁飽和 邊有空間同時間比水生動物再一次登陸?
演化應該係講緊有某啲特質嘅個體可以生存到落黎,
繁衍下一代,唔係講緊dna 突變時間係漫長嘅
要好多代子孫先會突顯到個特徵

Btw, 俾個例子你, 人類嘅尾龍骨同盲腸都係無用嘅器官喺演化期間遺留落嚟,慢慢縮細緊,可能幾百代後嘅人類會無咗呢2樣野。
亦都有人話智慧齒都係,衛生環境好咗,唔需要後備大牙
,有啲人唔會出智慧齒
即係有變化
只有留得低嗰啲先可以稱之為演化成功
因為幅射水
如果你俾人包養,又冇被強逼性交嘅話,會唔會冇性慾?
"飽暖思淫慾" 係咪只係適用於人類?
熊貓發情期以動物黎講都好短
仲要唔係每年都發情
又獨居又走得慢,發左情都未必見到一隻同類
無人搞佢啲數量都好難向上升
好似人類咁一年四季都係繁殖期嘅動物好少
大部分動物平時都要顧住搵食
如果一日諗住扑野生存率會降低
令成功繁殖率仲低過原本
當佢有,都係演化咗去一個無用嘅方向
去咗啲生存唔到嘅地方
如果唔係個樣應該一早絕種
幾時會進化到識拎埋個平底鑊拍鳩人
好難咁講,如果黎緊50年全球都糧食短缺
下一代啲人都會變番150,160
唔算係演化
你up乜鳩,太空對地球生物有乜威脅,演化的確有非常多限制,由其是器官既完成改變,但係正正係要係過渡時期去篩算基因同加上基因突變去演化,你提到所謂嘅而家係漫長演化進程同歷史嘅一刻根本冇分別
人哋好歹都有過百萬年歷史
原生地冇天敵
竹又基本得佢食得落
姐係食物都冇其他物種競爭
走得慢係降低代謝率
獨居係控制區域內竹(食物)嘅供應唔會追唔上需求

全部都係成功嘅演化策略嚟
冇坦克底冇事
你又講得啱嘅
啲熊貓真係好有呀Q精神
Btw, 佢啲牙同個胃仲未演化到草食動物
到底佢絕種絕得快d,定捱得到演化完成嗰日
熊貓之所以會瀕臨絕種完全係因為人類活動尤其係近代嘅發展
後面例子同你前言有邏輯錯誤,如果尾龍骨同盲腸既體積大小唔會對生存構成威脅,基本上係唔特別再一直縮小去到冇埋,智慧齒都係
任何理論都比人質疑架啦
你唔會搵到一個完全冇爭議嘅理論
尤其係演化論踩中宗教撚條尾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞