魚類上岸進化現場!?

287 回覆
232 Like 20 Dislike
又唔可以咁講,所有人類都有共同祖先,如果唔係黑人同白人扑野唔可能生到仔
地球氣候變化,好多大型爬蟲類死清光
長頸鹿都係其中一種比較接近中生代嘅獸族
科學家話人類祖先起源於非洲,然後分佈全球各地← 我反對呢個論調
白人祖先絕對冇可能係黑人, 黑人就算去到邊度都係黑人,冇可能變白
又唔可以咁講,所有人類都有共同祖先,如果唔係黑人同白人扑野唔可能生到仔

咁你老母係白? 抑或你老豆係黑? 咁先至生到你半黑半白
Splatoon salmon run
生殖隔離係最基本分物種嘅方法
呢樣應該冇數據?

以前興嘅衫褲唔會show off身體曲線,只會追求修長

依家周街瑜珈褲bra top
應該唔夠解釋,雖然好多時仔女都高過阿爸阿媽

而且身高係演化優勢,高啲易搵伴侶
見到張圖即刻有聲音
有冇睇過啲黑白混血
溝一代都變白啦
夠解釋
反而攞嚟話係演化先錯
一兩代人演化條鐵咩
我唔直接反駁你
講下一個我睇過最正嘅進化論實驗
平面上有唔同濃度嘅抗生素溶液
細菌一開始係最低濃度溶液入面
慢慢生長入去濃度越黎越高嘅地方
係十一日之後
細菌可以係1000倍一開初濃度嘅地方繁殖同生存
而呢個濃度本身會直接殺死細菌
原因係咩呢 過程中只有變異到恰好有抗性嘅細菌生存落黎
除住環境壓力抗性變得越黎越強
This is evolution my friend
你咪其中一個囉
優勝劣敗
你嘅例子唔係唔啱 只係條件唔夠
例如智慧齒 你需要嘅係一個基因係冇智慧齒嘅人 + 有智慧齒嘅人都唔知點解 好易死 可能係有病毒淨係殺有智慧齒嘅人啦
咁樣好多年後冇智齒基因先變成主流

生存壓力係演化嘅重要因素 上面隻不學無術嘅廢柴日日照鏡覺得自己無變= 冇證據係演化應該唔願意了解
依家人類冇生存壓力丫嘛
黑人分支岀黎係白人,我記得有書同Research 講,話係非洲走岀去既黑人,去到高緯度既地方,因為日照問題,黑色皮膚冇咁易吸引到維他命D, 然後有基因突變,岀現左白色皮膚既人,特別有利生存係果個地方,而又冇死到,仲Keep 住 繁殖落去,所以白人係哂果面

另外眼同埋輪廓, 就係因為雪地嘅關係,隻眼要夠深先睇到嘢, 同埋打獵嘅關係要保護隻眼
英文係 Axolotl
如果你想講IQ嘅話可以同你講IQ並唔係嚴謹可以代表智力嘅標準

以目前世界嘅趨勢反而應該係比較聰明嘅人唔肯生 所以係越嚟越蠢
因為你智力不足理解地球運作
聽力從何來?

讓我們先說說聽力的故事。聽覺是人類語言的基礎,口耳相傳在早期的人類社會是知識累積的方式。聽覺也為音樂賦予意義,讓我們有了抒發情感的途徑。良好的聽力讓我們逃避危險,存留性命。我們之所以能聽見,有賴耳朵精密的構造。聲波被外耳道所收集,震動鼓膜,再傳送至由三塊中耳小骨組成的聽骨鏈,再傳送到內耳的耳蝸,耳蝸把震動翻譯為電子訊號,由神經傳送至我們的大腦,從而形成聽覺。

中耳小骨的演化歷史相當有趣。科學家比較爬蟲類和哺乳類動物的骨骼結構時,發現哺乳類動物的中耳小骨竟是爬蟲類動物的顎骨關節。科學家繼而推斷,哺乳類動物的祖先的聽覺系統沒現時那麼複雜,隨著演化的進程,原本負責咀嚼的顎骨關節向後移,成為耳朵的一部分,強化了牠們的聽力。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞