魚類上岸進化現場!?

287 回覆
232 Like 20 Dislike
智慧齒算唔算?
演化過程跨度咁大,就算未演化完成既死哂,演化中既化石都應該有掛同埋大災難係短時間一下子環境劇變,演化過程要用既係幾十萬年既事,適應唔到既物種應該係好似恐龍咁好快滅絕先合理,因為環境問題,亦唔會再出現同恐龍接近既物種,但人類同猿猴類既生存條件好接近

如果話黑猩猩可以響大災難發生後,幾代之間未滅絕前演化成人既話,真係同神蹟/創造論差唔多
就係因為時間咁長,成個演化過程應該可以由屍體化石上觀察到,我地所推測既演化過程揾唔到實證,例如揾唔到條頸本身短,之後演化越來越長既長頸鹿,按照演化論應該揾到短頸中頸到而家長頸先岩

又例如揾唔到人類由猿猴演化過程既生物化石,好似係憑空一下子出現咁,從一開始就係人類
我寧願屌上面條魚都唔屌佢
有冇可能係短時間 類似基因突變?
左眼搭的士去右眼一定要跳錶
如果係短時間幾十代間短短幾百年左右基因突變,突變到出現生殖隔離咁大程度,仲要唔係其中一個個體,而且一大堆都同一方向突變成另同一個族群

都係果句,咁既情況你話係神蹟/外星人生物實驗我都信
香港人仲快
90後平胸
00後大波
十年時間
唔是有威脅少需要進化架咩 🙏🙏🙏
係,似係凍僵咗
個生態位已俾陸上生物佔領左
等陸上生物滅絕先講
因為依家上水未必喺一個最好嘅演化過程
講係進化 其實應該更加似一個篩選嘅過程
邊個有某啲適合依家/未來生存嘅基因 咪留到落嚟

同埋係一個好長好長好長嘅時間嚟
唔出其嘅,片中應該係鯉魚,自己跳咗上岸之後俾人玩,冇半個鐘都未必會乾死
生物唔需要用嘅野就會放棄/退化, 應該都算係演化嘅一部份

但尾龍骨應該係曾經嘅尾,因為慢慢演化到直立,咁長嘅尾應該係會阻到自己, 先會由尾縮細到成為尾龍骨?

人類識用火煮熟食物後都無需要用盲腸,所以條盲腸先退化到細細條仲可以切

仲有個例子,係有啲人可以郁自己對耳,應該係狩獵時代留落黎嘅dna, 但大多數現代人都已經唔得。
就算有都會係單一/極少數個體?
好似有啲人天生唔怕Aids 一樣
如果有一日aids連呼吸都會傳染嘅
咁幾十/幾百代之後嘅人應該會先番啲唔怕aids 嘅人種?

短時間內群體dna突變應該得Xmen 先有
我記得哥斯拉都係由魚變成
而家譯做演化.
咩生物黎?
應該話, 彼此唔係直接既演化關係,
而係有共同既祖先, 各自演化既結果.
假到,條魚就死啦!
鯨魚係哺乳類
但唔代表係陸地生物演化成水生生物?
鯨魚骨骼有退化左既後腳
泥魚龍
拎把爆炸武炸佢老母閪阿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞