魚類上岸進化現場!?

287 回覆
232 Like 20 Dislike
你又知現今冇進化中嘅生物
由海上陸既進化都發生過幾次
節肢動物
環節動物
脊椎動物
比較近期應該係白堊紀既陸蟹
一撻上地就會變有腳
但未打大佬,地面無氧氣會係咁扣血
單論喺陸上生存短時間同移動嘅話
塘虱同生魚其實都有能力喺水稻田間移動 由一幅稻田行去另一幅田度
黃鱔可以用皮膚同口腔吸收氧氣 喺街市度擺喺個兜度幾個鐘都仲未死
只不過陸地生境咁多有力嘅捕獵者 其實唔favour現代魚類演化出更高嘅陸地移動能力
哇 真係進化緊
但係依樣特質應該會越嚟越多人有
依兩樣嘢唔會對生存構成威脅 同時冇依兩樣嘢嘅人都冇依樣問題
最尾都應該係越溝越少 睇下到時邊一面先係dominant gene做主導
左膠進化
根本就冇
有個ID名叫 射落海唔益你
單身狗上岸點繁衍?
例如好多人認為既猿猴類進化成人類

從來無發現過猿猴類同人類之間演化中既物種,除非人類係一下子由猿猴變成人
Q
有啊 連登好多
係咪講緊黑猩猩同人猿嗰隻最近共同祖先
遠古地球氧氣極高 而某段時期有大災難 物種被迫演化 一段長時間後地球氣候穩定左 而進化未完成既物種死亡 亦失去演化條件 淨低幸存者
好似係要有隔離 有大variation嘅個體不停被環境淘汰
理論上係下一代係不停適應環境
只不過人類有方法改變環境姐
我都進化緊第三隻天眼,課金比我買神奇糖果就可以即刻進化完成帶你上西天
睇野唔好咁撚短視啦,進化論講緊幾千萬年,甚至上億年

你用你個10幾20年去睇,緊係話無進化啦
係要切身威脅先得架大哥
太空離我哋咁遠
除非冚球剷或者自己嫌命長移居太空先得
石器時代都係得果幾百萬年,佔地球年齡好少咋
以人類壽命做比喻,係得一個月大都冇既時間
你路都未撚識行學人講進化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞