日本冷門/另類偶像討論區(3)-偶想drop解散

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
新人留名
剩係聽bish
聽左幾個月咁上下

本身係唔係ヲタ

我第一個鐘意既偶像團就係佢地
其他乜都唔識(睇呢個post 先識)

其實我唔知咩係ヲタ

咁點發現?

YouTube 有班人叫月goosehouse 專唱cover
有次cover Orchestra
睇到原本個mv
就迷上左

你上網睇下bish bis嘅live 搵一啲同類型嘅idol 了解下咩叫mix 同call 你就入坑架啦

Chill住嚟啦師兄

有睇過下bis
覺得重組之後無以前咁好睇
Mix 同call真係唔知咩黎

睇live片見到台下班友嗌咩做咩咪係mix同call
btw po咗鳥

其實我唔知咩係ヲタ

咁點發現?

YouTube 有班人叫月goosehouse 專唱cover
睇到原本個mv
就迷上左

你上網睇下bish bis嘅live 搵一啲同類型嘅idol 了解下咩叫mix 同call 你就入坑架啦

Chill住嚟啦師兄

有睇過下bis

なになに?

其實我唔知咩係ヲタ

咁點發現?

睇到原本個mv
就迷上左

Chill住嚟啦師兄

有睇過下bis

なになに?

https://www.youtube.com/watch?v=tEv5W8AblGg

睇到原本個mv
就迷上左

Chill住嚟啦師兄

有睇過下bis

なになに?

https://www.youtube.com/watch?v=tEv5W8AblGg

一黎就偶想drop

Chill住嚟啦師兄

有睇過下bis

なになに?

一黎就偶想drop

なになに呀嘛
Bish其實都幾激烈
係紅左係大場搞無得咁玩
上次ペリ病左係赤坂blitz 個場CLS

Chill住嚟啦師兄

有睇過下bis

なになに?

一黎就偶想drop

なになに呀嘛
Bish其實都幾激烈
係紅左係大場搞無得咁玩
上次ペリ病左係赤坂blitz 個場CLS

大場真係差好遠
毒撚享受:自己食nando's

英國nandos貴唔貴

英國nandos貴唔貴

13 p half chicken+2sides+soft drink(refillable)啦
你唔係uk咩 定我記錯左

英國nandos貴唔貴

13 p half chicken+2sides+soft drink(refillable)啦
你唔係uk咩 定我記錯左

冇食過 平時自己煮飯
雨宮你對ゆるかく依類有咩睇法 其實寫長文都係想同人交流下 都係冇咩反應
雨宮你對ゆるかく依類有咩睇法 其實寫長文都係想同人交流下 都係冇咩反應

一間認真覆下,睇埋啲reading先sosad
長文 有感而發 如果雨宮巴鍾意幫我po上個page到

依段片係改組前全盛時期嘅ゆるっと革命团,係我心目中最完美嘅idol live。

有啲人鍾意暴動型,lift surf成個場緊密咁連埋一齊,有人鍾意劇場型,一班人排排坐,揮penlight,睇表演。而依個場代表著我最鍾意嘅所有嘢:唔多人但唔冷清,大家一齊開心,ヲタ味夠重,但又未去到一大班怪人喺到thundersnake(秋葉原系 )完美咁將call mix帶入首歌到,唔係亂咁黎。

ゆるかく最勁嘅係首首歌都係盛り上,同大部分嘅地下團一樣,歌單好少,但唔會涉啲死人ballad喺中間,而係每一首都係高潮。

而最重要嘅係佢地嘅飯係最熱情亦最有創意嘅,會自創call,手勢,用一啲非公廁嘅mix同口上。超齊嘅振りコピー,最令我感動嘅係佢地又頭笑到落尾,以大家開心為最大目標。

其實我每隔一段時間就會重睇依個時期嘅ゆるかく,只係睇就會令我諗起睇live嘅感覺,喺外國冇咁寂寞。

而家ゆるかく已經改組左,有人去左say la,有人引退,只剩兩個元老同班冇咩idol味嘅靚妹。最重要嘅係一大班飯都跟著走左,味道唔同哂。

其實到最後都係想多啲人認識,唔係隊團,而係大家開心嘅ヲタ文化。同埋希望下年再去睇時,唔好令我失望。

https://m.youtube.com/watch?v=khzEF9Bx8k4

我個人就唔覺得音樂或者偶像應該分太多genre嘅,一嚟其實同"genre"嘅group,band又好idol又好,隊隊分別太大,根本就冇得話鍾意一隊之後聽或者追返啲同類嘅。Sociology都講:intra group difference往往大過inter group difference。(離晒題)

如果要我講我鍾意點樣嘅live,又甚至乎我鍾意點樣嘅音樂,我其實根本無辦法用簡單嘅一啲準則去定義,所以唯有用一啲類比去講。

首先我都幾討厭主流。唔係淨係話主流音樂,而係整個社會文化(尤其香港果種投機功利商業狗西文化);社會嘅主旋律塑造咗每個人嘅價值觀,乜叫好乜叫上進,甚至聽咩歌睇咩media。當然我一個人無辦法脫離呢個漩渦,然而我盡力去嘗試。

同主流文化疏離伴隨著同社會疏離:唔跟社會規則玩嘅話根本就唔會有太多朋友或者女朋友。(唔係話冇嘅,但係同『正常』人做朋友或者拍拖都會好撚痛苦)呢個時候飯IDOL我諗都算係一個寄託嘅,無咩感情負擔而又可以將自己諗嘅嘢不負責任地投射落偶像身上。咁其實會落腳係地下偶像都係好正常嘅,一個地下人,咪飯地下IDOL囉。

但又唔係話地下就係好。只不過地下嘢無咁多包袱可以容納多啲社會可接受範圍外嘅嘢姐。LIVE嚟講我的確比較鍾意激動啲嘅,因為自己做咩,發癲都好都唔會咁礙眼;而且激動嘅LIVE時間過得比較快,可以將自己融入去,換句話講姐係可以忘記自己存在。

或者因為depression或者anxiety,我呢三年一直都好似有啲情緒嘅壓抑要發射出去,所以我睇idol或者聽音樂會感應到一啲同類(好痴線)。又或者一啲容易發洩情緒嘅group我都鍾意。反而一啲閃令令嘅idol,好IDOL味嘅IDOL會令到我水土不服,太耀眼太正能量嘅嘢我唔係太適應,都係有少少缺憾少少污糟嘅啱我多啲。

唔知有無答到你問題,但我睇咩IDOL,鍾意咩IDOL個『準則』大概就係咁。
唉 我都好明你關於主流文化嗰樣野,我以前聽indie punk聽左成個中學時光,啲錢用哂去買二手cd

不過我一發現到idol我就掉低哂以前嘅音樂,可能因為聽左六年好悶,但係問心其實係純粹係idol好好玩

聽完你講,我諗你一定有你嘅感情理由去睇/飯idol,而我可以同全世界講idol一定係最適合宣洩嘅地方,不論派系

但對我黎講比起台上,甚至係唱嘅歌都冇台下咁重要,依個係我認為ゆるかく世界第一嘅原因,因為咁盡興玩得嘅crowd,真係可遇不可求
我係咪將個po當左心事台 講聲對唔住先
我係咪將個po當左心事台 講聲對唔住先

嚇走新人
以為入左感情台
pp
搵到睇落唔錯 成長期嘅團 有去開日本嘅巴打幫我睇下正唔正呀

https://twitter.com/i_kataomoi_chu?lang=en

https://m.youtube.com/watch?v=5Nsmx5DV4V8
其實桜雪巴你個post有五百幾個reach
其實桜雪巴你個post有五百幾個reach

係咩 香港邊到黎咁多ヲタ
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞