移民三年敗北 離開英國 [ 回流香港 ]

374 回覆
42 Like 328 Dislike
貪BC.
天氣影響心情
下次試下拍埋去加拿大啦,佩服!
應該拍深圳吃喝玩樂

之後去大灣區住 , 變大外宣
跟住又會話落雪太凍唔慣 可能今次3個禮拜回流
天氣呢樣野,個人覺得起碼住夠1年先有資格話唔中意
同埋上個冬天英國唔算最差?記得有年差到係暴風雪咩鳩都停曬
台灣係仆街
但退一步講,唔通第一年俾個護照你就唔蝕咩
Eventually 都係搞唔掂嫁啦
我朋友老婆都係日日喊,都唔鬼理佢
19年後新東仲衰過烏東,要逃亡避開tg
因為佢心諗有後路,唔會去盡㗎,冇以前嗰代人偷渡去香港嗰種狠勁
呢個世界邊有前景包曬
無姐姐好煩,要煮飯,無港式shopping centre,D野唔啱食,港女格真係想清楚先去,咪累死全家
咁大個人 重咁屎
冇人屎 咁邊個勁?
一個廢老 0 planning

另一個廢老 仲垃圾,小朋友都咁大個,連離開Comfort Zone都做唔到,講緊台灣同XG已經好似,都話適應唔到(當然,可能係籍口)

但總之害死對仔女啦
香港人仲有大把剩,咁先有話搵多個錢先走既講法
3個月又真係太短 真係唔明佢諗咩
條廢老唔係咁講
佢有條片吊9台灣話賺到錢都唔批
話有哂會計師核數

賺到錢都唔撚留係咩玩法
假到嘔,擺明條數係造出黎
俾人Extend一年睇真啲就現哂形
我一路都係話, 移民最重要唔係錢, 最重要係心態. 同你最初移民個目的係為乜野.

你話得10靚20萬港幣, 一個人移唔移到民? 得嘅, 我識人係咁做, 仲健在係UK. 咁當然唔係黎到做經理. 都係由低做起. 開頭仲要住share house. 你要知你點解要移民先可以挨得過開頭. 你無呢個心態係要放下身段嘅話, 失敗回流係預左.

你要一開波食好住好而資本唔夠嘅話, 而心態又無ready , 咁好老實你唔適合移民. 不過你挨得過開頭2-3年, 好多我識嘅第1水bno 移民嘅人慢慢都搵番本行. 有d 仲要有錢淨預備mortgage studio apartment. 佔入佳景有閒錢去諗下旅行.

個問題係, 你諗住黎到, 頭幾年要同香港同等生活水平嘅話, 而你又無錢, 咁我老實同你講你留係香港發展算.
而家總計走咗40萬人 當兩成好似佢咁

幾年後應該有成十萬人回流
其實佢如果拎到外國身分再回流咁呢幾年都唔算白過

而家咁真係燒咗幾年錢同時間但乜都冇
點得出兩成呢個數?
建議睇少啲連登,好多時係一個case不停loop loop loop開幾個post又係咁推
咁多人走, 始終有D會因為唔適合外國生活而回流, 但3個月之內有好多都未經歷過, 以此斷定係急左, 亦冇比小朋友足夠既機會嘗試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞