[親生仔] Google Pixel 討論區 (97) Pixel Tablet, 7a, Fold 等候區

550 回覆
5 Like 11 Dislike
(無行貨) Amazon直送開箱記得拍片,incase出事要退貨都方便啲
建議熄adaptive connectivity (5G先有用), 香港用收唔到5G 開左有機會影響通訊
叉電問題一律建議用USB PD 火牛 同USB Type-C to Type-C

7 Pro / 7 主要分別
Mon大細, 2k vs 1080p, 120Hz vs 90Hz , Pro塊Mon用料會靚啲
5x Tele lens vs 無tele
Pro先有微距對焦攝影
超廣角 125.8° vs 114° field of view
12 vs 8 GB RAM
電 5000mAh vs 4355mAh (留意7舊電細過6)

Google Pixel系列行貨問題
Google現階段未有任何香港行貨消息, 各位有興趣巴打, 請自行尋找渠道購買。

VOLTE / 5G
Pixel 6 & Pixel 7 系列 唔洗root都有辦法開到,但
只適用於 Smartone & CMHK (見置頂)

Pixel 1 - 5 需要root機

實用連結
Factory Images for Pixel/Nexus Devices: (需要 Unlock Bootloader)
https://developers.google.com/android/images

OTA Images for Pixel/Nexus Devices (不需要Unlock Bootloader)
https://developers.google.com/android/ota

Pixel 6系 mon貼報告(集思廣益,回覆講下你用緊嗰個牌子)

夾到指紋
1. Hoda UV貼
2. ASPRO UV貼
3. Spigen Neoflex 軟貼
4. 犀牛軟貼
5. Devilcase 電競霧面
6. 寶狼 UV貼 參考成功率: 6/10 -> [url][/url]"重新set過幾次"後有 9/10, 可能要大力少少

夾唔到指紋
1. Aircase UV貼 參考成功率: 3/10
LM
1001唔開鋪
睇嚟要睇下8個效能
再隔一年睇下8A值唔值得買
留名

多左個cross device app
可以同chrome os integrate
如果登陸埋window就好了
對唔字囉
咁我仲未執好個#1嘛
用咗2個月pixel 7

呢部野 真心垃圾
Google出咗咁撚多代電話 都未有一部似樣
好心就咪撚再造 電子垃圾
放咗佢囉咁辛苦為乜 仲要用咗2個月
我懶得去放

已經搵緊轉邊部
小米13Pro+P7P+13PRO,唔覺P7P有幾垃圾

應該係人嘅問題多
咁要睇你點用

室內 講真 好正常
出街用, 一熱 指紋解鎖實出事

Oppo Vivo HUAWEI iPhone xiaomi 我都玩過
硬件嚟講 pixel 都真係算垃圾
S23
oppo 應該幾好
日版6仔張Suica更新完個Google Wallet之後消失左成個星期(變左國際版Wallet)

今日先出得返嚟,但係又到美加堆transport card消失晒
我都想入手Oppo find x6 pro
等埋評測先

題外話, oppo 以前被人叫廠妹機 , 而家發展得唔錯
反而Google 又有錢, 又有人才
手機業務咁多年 都仲係唔掂
我用激卡,都係smt網絡,但係用唔到VoLTE p6p

why?
激年卡本身冇volte

想問下有冇用Pixel 6嘅巴打有用Birdie 旅遊eSIM?
用唔用到?
想買隻eSIM, 但又唔係喺佢supported list 度
如果唔得我就要去買physical sim
自由鳥有旅行esim咩?

啱啱想買day pass 見到佢有eSIM options

但冇Pixel, 諗緊係真係唔support定冇行貨唔寫埋

eSIM照計都係一鳩樣
數記esim pixel用到,自由鳥應該都用到

呢個係咪係app撳出嚟?
Birdie Travel app撳出嚟
好,唔該

之前一直睇網頁都無提有行esim,thx

咁樣係咪只可等Update? 上網都冇乜資料可check
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞