「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (10)

971 回覆
4 Like 1 Dislike
八大就嚟grad,之後打算去日本發展,想行sgu嚟日本讀master ,想問依家競爭係咪好大/難唔難

同埋如果sgu第一次申請唔成功嘅話,之後嚟日本讀完別科可唔可以sgu再申請多一次/考大學院入學試,日文/英文項目我都OK,主要都係想入早慶
你係唔係東京住?建議去門市搵佢地搞
你預左點都識啲日文先易搵到工
除非你入樂天,但係間公司好ブラック
不過樂天係一個好既跳板,佢一開就開5年期visa比你
京阪神奈約飯約聚谷
Telegram link請自行加入:
https://t.me/+-edEFPdiWmFiNTU1

Working holiday為主,旅居工作留學既都歡迎,請隨意吹水組團去event煙花祭典, just no spam!
點解譚仔贊記都係都心左邊
有無啲係右邊既香港料理好推介
我一收到張sim卡發現用唔到嗰日 其實已經即刻落咗門市問
點知個門市職員話我係上網申請嘅 佢地唔會幫手搞 叫我自己打去call center問
我話張電話卡active唔到打唔到電話 佢就叫我自己搵電話亭或者問朋友借電話打 勁on9

我用skype打完去call center之後幾日收到張新卡 一試即刻連到 先知原來係開頭嗰張sim卡有問題
有無巴打揾緊大阪打工換宿
有性趣可留comment
有無巴打分享下留學visa既coe通常開學前早幾耐會有?
5月頭交晒野比學校未有聲氣
應該個半月
我7月入學 5月15收到通知COE通過番查
交咗學費之後 5月23收到實體COE
謝謝巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞