「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (10)

913 回覆
4 Like 0 Dislike
想問下 我嚟緊10月過日本讀一年語言學校(當然仲等緊Visa批)
我份工6月已經完contract 而家冇做嘢
呢個情況洗唔洗去搞清稅?
因為之前要供養父母都未交過稅 過去嗰年人工多咗
唔知洗唔洗交
係咪搞咗穩陣啲
要咁多彈藥
想問吓如果我喺日本租緊屋,有frd想過嚟旅行住一個禮拜左右,使唔使同業主講聲定係靜靜雞就得?
唔知就得
其實租屋會有限入住人數咩?
1r/1k/1dk有機會有講明一人入居
唔係太耐靜靜雞算啦
舊制中五之後IVD HD Software Engineering, 做左幾年野後讀左個垃圾 1年多D 的Top-up degree
斷斷續續咁自學應該有N4左右掛,想去下年4月讀語言學校練下D日文先,再試下找IT.
其實唔是升大學,只是讀語言學校可以唔洗埋個必須完成12年教育(即中六畢業)?
我只是簡純想讀語言學校練下D日文同找工做,簡單D求其一間收都冇所謂...

静岡県既話清水屌打,山有富士山 海有駿河湾
鍾意食魚生行去海邊個魚市場大把,真係食撚到生蟲

不過日常生活 買野好多時都要搭返去静岡駅
有單車乜都得
btw ching點解會住海邊
個零禮拜係咪實捉?
老老實實我未試過日本租屋,不過我覺得唔好咁楊,係屋內嘈到拆天嘈到隔離左右應該都冇人會理你,除非你拉大隊4/5個塞係1K
你棟樓應唔應聲?
同埋屋主係咪住係同一棟樓?
如果唔係好嘈或者不停出入
我覺得唔係咁易穿煲
屋主唔係住係同一度既話唔比人投訴應該冇事掛
除非真係黑仔到有咩罪案發生要check cam
同埋份約有冇寫明只限一人入居?
正常業主唔係同住, 你又唔搞事
無啦啦邊個得閒理你

係唔比架,但日本人都好多人係咁
唔好咁揚、唔影響到人,正常無人會理
有寫明1人
問咗agent佢話唔得,淨係父母可以住最多一個禮拜
我嗰度專係租俾啲學生,唔知管理公司捉得嚴唔嚴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞