「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (10)

913 回覆
4 Like 0 Dislike
thx ching
得Asso degree 係日本係咪唔會攞到工作簽證
唔係不嬲都唔可以WH直接轉working visa咩,要離境再搞過
I大都得
可以直接轉 BUT我用特衰
你幾時轉? 聽講以前同疫情果時先比D人直接轉 依家好似逼人返香港搞?
想問下過咗30歲,但未到31歲係咪都可以申請?
4年前 SORRY唔UPDATE
武肺個陣先係特例,不嬲都要走左再搞過
我轉果陣根本未有疫情
咁好?
想問下有冇巴絲知個visa通常幾多個working day可以批到
原本打算提早幾日過去玩下,驚未拎到個visa要改期
自己已經接近30歲,讀咗個top up degree,讀嘅科目又唔係專科,返嘅工係普通文職
依家好努力自學梗日文。

如果以喺日本定居為前題:

方案1,
首先打算申請留學簽證讀語言學校,期間會打工儲錢。然後喺visa有效期間,搵可以幫忙轉working visa嘅公司? 其實可唔可行

方案2,
同上面方案1大致相同,只係諗梗會唔會31歲生日前申請working holiday先,然後留學visa,再working visa

好煩惱,好後悔當初無好好讀書,好怕無公司肯簽working visa,變到兩頭唔到岸
嘩巴打乜你同我咁似既但係你好過我,你起碼有個top up degree

自己已經接近29歲,得個垃圾IVE HD(想讀翻個top up...),讀嘅科目又唔係專科,返咩工就唔講啦
依家好努力自學梗日文。

黎緊12月滿29歲,打算下年會apply working holiday,比1年機會自己試下係咪真係適合係日本生活,如果真係,我都諗緊

方案1,
完左working holiday後,翻香港補翻個Top up degree,盡快考埋個N1,務求2年內完成呢2樣野,之後再去日本讀語言學校再搵工轉工作簽證

方案2,
同上面方案1大致相同,只係連top up degree都省翻,完接去日本讀語言學校再搵工轉工作簽證

好煩惱,好後悔當初無好好讀書,好怕無公司肯簽working visa,變到兩頭唔到岸

真心的,非假膠
係,申請當下未滿31歲就得
WH? 我5號去放低passport,11號就收到email話可以上去拎返
留學visa
如果5個工作日應該就趕得切
Thx
shitty asso
同你一樣29,得個hd,但我直接今年語校讀了
去左再算,最後咩都無都叫做體驗左日本生活
大阪?東京?
會唔會諗住搵工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞