鄭中基:唱歌唔需要飆高音 越簡單反而越kum聽

146 回覆
368 Like 8 Dislike
去睇佢演唱會 一聽佢開聲唱歌就起哂雞皮 把聲又響又靚 唱歌又自然輕鬆 跟本側田冇得比

鄭中基都叫唔紅 都叫難聽 都叫唔識唱歌
我真係笑撚左
係香港除左學友醫神(唔計爛聲)鄭中基都算係下個唱歌最勁既人
依家啲00後 番去聽多幾年歌先上連登啦

佢算eason同期啦,keep得好過eason啫

少唱 咪keep得好
鄭中基個range係邊先

側田D高音就掂喇
有爆炸力
叫做挨近到阿lam幾首歌

有爆炸力
鄭中基唱功係張學友level架wor
鄭中基唔紅 佢唱到高先算
痴撚線讀小學就咪上連登喇
鄭中基唔紅 佢唱到高先算
痴撚線讀小學就咪上連登喇

咁同軒仔真係無得比喎

咪撚拉埋軒仔落水
鄭中基唱歌咁有技巧 都可以俾你地話唔識唱先話唔駛上高音

佢地識條春咩 陳柏宇呢d普通料都叫高手啦

Btw我都鐘意陳柏宇
不過鄭中基同佢係有唔同嘅感覺 柏宇係差緊D

柏宇較為𡃁仔feel
話佢可以唱高音嗰啲,有冇例子 佢唱歌係好好聽好有feel,但從來冇以高音定位佢。正如我都唔會話劉華張國榮高音咁
話佢可以唱高音嗰啲,有冇例子 佢唱歌係好好聽好有feel,但從來冇以高音定位佢。正如我都唔會話劉華張國榮高音咁

唔該睇返龍咁威
聽下佢唱漣漪

唔該睇返龍咁威
聽下佢唱漣漪

假音?

唔該睇返龍咁威
聽下佢唱漣漪

假音?

黑山老妖

唔該睇返龍咁威
聽下佢唱漣漪

假音?

黑山老妖

講得出漣漪係有幾井底黑山老妖就差唔多係香港高音歌

唔該睇返龍咁威
聽下佢唱漣漪

假音?

黑山老妖

其實黑山老妖都唔算好高音,鄭中基嘅最大優點係聲靚,真音事實佢係上唔到幾高,不過佢就勝在演繹夠自然,唔會好似送禮勤咁一唱其他語言就玩撚完
lm

唔該睇返龍咁威
聽下佢唱漣漪

假音?

黑山老妖

其實黑山老妖都唔算好高音,鄭中基嘅最大優點係聲靚,真音事實佢係上唔到幾高,不過佢就勝在演繹夠自然,唔會好似送禮勤咁一唱其他語言就玩撚完

黑山老妖算係比普遍香港pop singer高少少。所以話佢唔係高音歌手啲fans何必要死撐佢上到高音
我真的哭過 時間人物地點 晴天陰天雨天 我代你哭 傻大哥
首首正野
左右為難,人若然忘記了愛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞