鄭中基:唱歌唔需要飆高音 越簡單反而越kum聽

146 回覆
368 Like 8 Dislike
其實有技巧先可以更加表達到首歌
不過如果係係人都唱到既口水歌就算啦
其實鄭中基真係幾可惜 當年俾人捧為張學友接班人 一場飛機鬧事就搞到身敗名裂 依家d人淨係知佢做諧星

btw我覺得佢同張學友幾似 張學友歌神就係人都知 但係冇咩人知佢做戲都幾勁 鄭中基就啱啱相反

佢係太子爺 個朵臭左都無咩野
唱歌唔需要飆高音 越簡單反而越kum聽
引伸去唱歌技巧去理解 就未必係同一回事
樓上引左好多小學雞出黎
鄭中基當年由台灣紅返香港
側田邊有咁大market

利申:早年側田fans
痴撚線 側田紅唔紅我理撚得你
曹格係台灣拎埋金曲歌王都叫唔紅就真係痴撚線
鄭中基新人獎全部壓住eason 好難話佢唔紅
側田唱歌越黎越難聽
10年前紅極咪又剩係得香港人識佢
樓上引左好多小學雞出黎
鄭中基當年由台灣紅返香港
側田邊有咁大market

利申:早年側田fans

廁田market 13億人
今時今日鄭中基演唱會飛一票難求姐
佢唔紅 點會場場爆

晴天陰天雨天
人若然忘記了愛
其實鄭中基真係幾可惜 當年俾人捧為張學友接班人 一場飛機鬧事就搞到身敗名裂 依家d人淨係知佢做諧星

btw我覺得佢同張學友幾似 張學友歌神就係人都知 但係冇咩人知佢做戲都幾勁 鄭中基就啱啱相反

佢係太子爺 個朵臭左都無咩野

無計 佢自己都認自己飲酒飲得衰格 做壞自己個朵
上面巴打講張學友做戲勁同鄭中基唱歌好聽個段cannot agger anymore
鄭中基唱歌好過拍戲
幾時有新歌
佢演唱會果陣又話出碟嘅 等唔切

拎金曲獎又唔一定紅

亂彈阿翔係咪好紅?
其實我覺得鄭中基好後悔當年飛機事件

佢拎最佳男配角果陣都有講返家陣個人點點點唔會再好似之前咁

如果唔係飛機事件我覺得佢成就一定唔只咁

拎金曲獎又唔一定紅

亂彈阿翔係咪好紅?

紅既定義個個唔同
但曹格首背叛都叫個個識唱啦(雖然係比人唱紅)
佢講得都無錯,不過仲有樣野
首歌都要夾返個歌手

但佢今時今日得到既野都好特別

只可以話, 唔係飛機事件, 佢會有另一樣成就

係囉,飛機事件就正正喺佢最賣得碟果期

不過佢如果無呢d歷練,佢依家應該係一條寸柒柒識唱歌嘅二世祖

杜汶澤食住上入面佢唔係話就算無飛機單野
以佢不可一世的性格遲早都爆一單大鑊野
早爆佢反而先至有今時今日成就
人若然忘記了愛
無賴

人 若 然 窮 到 當 o野
成 日 隨 時 會 舐 o野
行 o下 行 o下 街 都 撞 見 烏 糟 o野
亞 哥 都 生 o野 細 佬 變 嚴 蛇
去 著 個 公 廁 都 臭 o既

唔好勉勉自己

做乜鳩呀你

杜汶澤食住上入面佢唔係話就算無飛機單野
以佢不可一世的性格遲早都爆一單大鑊野
早爆佢反而先至有今時今日成就

個集真係超好睇
鄭中基👍
鄭中基唱歌好過拍戲
幾時有新歌

https://youtu.be/lLO01AHzpEI
一定有歌係需要用高音去表達
唔係飆高音就一定差既
聽好多歌手話自己sell感情 唔需要飆高音
其實根本係因為自己飆唔到
只能夠sell感情
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞