鄭中基:唱歌唔需要飆高音 越簡單反而越kum聽

146 回覆
368 Like 8 Dislike
人若然忘記了愛
無賴

人 若 然 窮 到 當 o野
成 日 隨 時 會 舐 o野
行 o下 行 o下 街 都 撞 見 烏 糟 o野
亞 哥 都 生 o野 細 佬 變 嚴 蛇
去 著 個 公 廁 都 臭 o既

唔好勉勉自己

真心?
人若然忘記了愛
無賴

唔好勉勉自己

真心?

D人未出世
所以曹格、廁田嗰D唔紅有道理

側田唔紅?
起碼紅過上面鄭中基啦

鄭中基第一隻碟就賣斷市
咁都叫唔紅?

我冇話佢唔紅 只係針對上面話側田唔好 而係比較下我唔覺鄭中基比全盛側田紅咁解

鄭中基紅到台灣都話無側田全盛時期咁紅
你坐左幾多年監究竟

側田唔紅?
起碼紅過上面鄭中基啦

鄭中基第一隻碟就賣斷市
咁都叫唔紅?

我冇話佢唔紅 只係針對上面話側田唔好 而係比較下我唔覺鄭中基比全盛側田紅咁解

鄭中基紅到台灣都話無側田全盛時期咁紅
你坐左幾多年監究竟

重要佢係台灣紅到癲左個陣帶埋kelly過去
咁都唔叫紅我都唔知點先叫紅
你高音到先算啦

林敏聰:膠音
kum 聽咪即係口水歌
人若然忘記了愛
無賴

唔好勉勉自己

?你都唔好勉強自己
人若然忘記了愛
無賴

唔好勉勉自己

無記錯好似係歪文作架喎
唔紅同冇咁紅係兩回事嚟
側田一出道上紅館仲要全場爆滿,咁都叫唔紅我都唔知點先算紅
唔紅同冇咁紅係兩回事嚟

廁田紅係因為果個年代冇乜人唱得
kum 聽咪即係口水歌

口水歌先唔襟聽喎
唔紅同冇咁紅係兩回事嚟

廁田紅係因為果個年代冇乜人唱得

側田係初出道爆紅 之後都走下坡 愈黎愈少hit歌

側田唔紅?
起碼紅過上面鄭中基啦

鄭中基第一隻碟就賣斷市
咁都叫唔紅?

師兄你柒小陣啦

側田紅過鄭中基都講得出
唔紅同冇咁紅係兩回事嚟

蜀漢無大將嘅嘢
唔同年代好難直接對比
鄭中基紅嘅年代同期仲有幾多巨星
到而家出兩首歌就上到紅館
所以拗嚟都多鬼餘
唔紅同冇咁紅係兩回事嚟

97年度台灣IFPI唱片銷量十強排名歌手大碟名稱銷量1鄭中基《別愛我》325,533
《絕口不提愛你》
515,468
總數:841,001
無賴
㩒聽

襟下嘛?
咁周柏豪啲歌一定好cum聽
賣弄技巧同唱高音係兩樣嘢嚟 有時歌詞想表達既嘢係要需要高音。唔係賣弄高音,係曲詞需要
Beyond啲歌咁高音,一定唔夠周柏豪咁簡單咁好聽
咁周柏豪啲歌一定好cum聽

因為佢根本上唔到高音
鄭中基個range係邊先

側田D高音就掂喇
有爆炸力
叫做挨近到阿lam幾首歌
其實鄭中基真係幾可惜 當年俾人捧為張學友接班人 一場飛機鬧事就搞到身敗名裂 依家d人淨係知佢做諧星

btw我覺得佢同張學友幾似 張學友歌神就係人都知 但係冇咩人知佢做戲都幾勁 鄭中基就啱啱相反
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞