鄭中基:唱歌唔需要飆高音 越簡單反而越kum聽

146 回覆
368 Like 8 Dislike
鄭中基演唱會幾時出碟?
人若然忘記了愛
無賴

人 若 然 窮 到 當 o野
成 日 隨 時 會 舐 o野
行 o下 行 o下 街 都 撞 見 烏 糟 o野
亞 哥 都 生 o野 細 佬 變 嚴 蛇
去 著 個 公 廁 都 臭 o既

唔好勉勉自己

唱歌嚟講鄭個range都夠做
唔係下下要韓紅 gem咁先叫好聽
一定有歌係需要用高音去表達
唔係飆高音就一定差既
聽好多歌手話自己sell感情 唔需要飆高音
其實根本係因為自己飆唔到
只能夠sell感情

理解下人地講咩先啦,人地唔係話高音無用啊
唔係飆高音就一定差既
只能夠sell感情

理解下人地講咩先啦,人地唔係話高音無用啊

其實佢講既嘢完全規限咗音樂既種類。如果照佢咁做全世界只會淨係一種genre
鄭中基衰一壇咁大既野
上國際新聞, 喺美國賠晒台灣搵既錢(應該過千萬, 架飛機折返機場俾FBI拉佢)
真係做左過街老製, 竟然一套龍咁威返到身
而家直頭唔突登講都未必記得佢搞事單野
成個形象轉晒
真係一個好好既例子

同埋佢一衰完即刻長大, 成熟左好多
真係講佢話齋, 佢嗰獲唔衰都遲早衰

呢集杜汶澤鄭中基真係好睇
https://www.youtube.com/watch?v=ECVugw51CVU
我諗你問阿田, 佢都會話Ronald 最歌勁過佢...
紅唔紅好難比, 但係邊個搵得到錢就有眼睇...
鄭中基衰一壇咁大既野
上國際新聞, 喺美國賠晒台灣搵既錢(應該過千萬, 架飛機折返機場俾FBI拉佢)
真係做左過街老製, 竟然一套龍咁威返到身
而家直頭唔突登講都未必記得佢搞事單野
成個形象轉晒
真係一個好好既例子

同埋佢一衰完即刻長大, 成熟左好多
真係講佢話齋, 佢嗰獲唔衰都遲早衰

呢集杜汶澤鄭中基真係好睇
https://www.youtube.com/watch?v=ECVugw51CVU

45歲香港歌手鄭中基12月將在台北小巨蛋開唱,昨今2天來台宣傳,稍早接受《蘋果》專訪,談及2000年搭機從美國洛杉磯前往台北時,因醉酒鬧事遭FBI起訴,最後以罰款收尾,一連串脫序行為,導致他事業走下坡,他自招當時賠了約1000萬港幣(約4000萬元台幣),工作一夕全沒,連發片都無法,身邊好友一個個走避,回想當時他苦笑說:「當時是天天都在工作,瞬間變成零,每天坐在家裡,我很無聊,決定學一些幕後功夫,不要讓自己停下來。」
條垃圾唱歌甘屎緊係話唔需要la
唔係飆高音就一定差既
只能夠sell感情

其實我覺得鄭中基好後悔當年飛機事件

佢拎最佳男配角果陣都有講返家陣個人點點點唔會再好似之前咁

如果唔係飛機事件我覺得佢成就一定唔只咁

杜汶澤食住上入面佢唔係話就算無飛機單野
以佢不可一世的性格遲早都爆一單大鑊野
早爆佢反而先至有今時今日成就

個集真係超好睇

佢係第二個飯局節目都有講過
就算無當年嘅飛機事件 以佢當年嘅性格都無有其他大鑊野
重話好彩係後生時發生 如果三四十歲真係會返唔到身
佢依家都攞返黎講笑 姐係佢都睇化左
其實我覺得鄭中基好後悔當年飛機事件

佢拎最佳男配角果陣都有講返家陣個人點點點唔會再好似之前咁

如果唔係飛機事件我覺得佢成就一定唔只咁

杜汶澤食住上入面佢唔係話就算無飛機單野
以佢不可一世的性格遲早都爆一單大鑊野
早爆佢反而先至有今時今日成就

個集真係超好睇

佢係第二個飯局節目都有講過
就算無當年嘅飛機事件 以佢當年嘅性格都無有其他大鑊野
重話好彩係後生時發生 如果三四十歲真係會返唔到身
佢依家都攞返黎講笑 姐係佢都睇化左

真係睇得出佢依成熟左好多..特別近幾年有埋家庭
新年個演唱會聽到佢講好多關於佢老婆同對仔女真係感覺到個種warm
但其實呀Sa見到佢依家咁幸福會唔會妒忌呢
人若然忘記了愛
無賴

唔好勉勉自己

真心?

D人未出世

有幾柒既人先會叫我唔好勉強
鄭中基自己唱返都唔好勉強 ?
天氣總不穩定🚬
好鐘意佢
連登真係好撚多垃圾00後同小學雞
人若然忘記了愛
無賴

唔好勉勉自己

真心?

D人未出世

有幾柒既人先會叫我唔好勉強
鄭中基自己唱返都唔好勉強 ?

太細個未聽過都唔緊要
懶醒串人嗰下...
其實有技巧先可以更加表達到首歌
不過如果係係人都唱到既口水歌就算啦

佢係講緊有技巧既人再簡單唱
https://www.youtube.com/watch?v=7udBCB0gjU4
有無同好

我買左隻碟 正宗K
其實有技巧先可以更加表達到首歌
不過如果係係人都唱到既口水歌就算啦

佢係講緊有技巧既人再簡單唱

正如有無人會話張三豐既太極拳好廢
睇落好簡單 但打到人仆街
條垃圾唱歌甘屎緊係話唔需要la

可憐
連登咁多小學雞
咁老實講
高唔高音簡唔簡單都係睇吓首歌想表達咩情感架姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞