[本地足球] 2022/23 港超聯、亞冠、亞協及香港隊討論區 (82)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
一定要決勝負
周緣德踢緊傑志 安永佳踢緊中甲 杜國榆踢緊深水埗 後生仔最緊要帶眼識人
會方近年致力培育本地年青球員,正值國際賽期間,本會球員鍾凱文及朱康銘獲會方推薦至中甲球隊石家莊功夫足球隊試訓一周。

其中鍾凱文於2020/21球季因當時一隊門將曾文輝在亞協前受傷,在最後一刻從U18青年梯隊提拔並注冊入隊成為球隊三號門將,展開他的職業生涯。

今次會方推薦兩名球員到石家莊功夫足球隊試訓,全賴順德足協安排。而該隊的守門員教練是前中國男子足球隊門將安琦。 談及安琦,相信資深球迷便會聯想起,2003年坐擁「6條A」的西甲勁旅皇家馬德里訪港,當時大連實德派出6名球員助拳,安琦便是其中一位。湊巧青訓總監黃鎮宇亦在這場比賽中同為中港聯的一份子,二人再次見面後即暢談一番。

經這位前國足門將指導,馬灣指:「感覺幾特別,這裡的訓練較着重企位等,與日常球會訓練上不同。他也樂於分享多年踢球的經驗給後輩,自己能在不同教練身上吸收新知識,對於像我這些欠缺經驗的年青球員幫助甚大。」

而有幸到石家莊功夫足球隊跟操,馬灣則表示:「收到消息很驚喜,很感激球會和黃Sir(黃鎮宇)一直對我的支持和鼓勵,因為自己曾在友會時因訓練時受傷,未被通知下被放棄,絕望到想放棄足球時,黃Sir給予我機會,讓我一步一步努力實踐夢想。到成為職業足球員後,一直在訓練上與視輝哥(葉鴻輝)和阿源(廖富源)是好好的學習對象,由其是輝哥,他在場上的認真態度,是最能帶動到我,令我更有衝勁繼續進步。」
鍾凱文都有機會
見到有人坐左人地個位仲掉返轉頭叫人不如入打氣區企
開頭係
之後都轉左口風話想打
但最後有兩個斷響東方手上
然後入完就踩
朱康銘試腳成功有冇轉會費收
要冬天先勁,法國傑志成日簽冬季球王
功夫足球隊
呢個踢港甲都嫌廢😂
真係屌老母,J三林J咗咁多年結果三個都斷晒仲要臨夠期先斷
matt仲要係岩岩好夠期
remi上限應該高啲
可能已經攞到但唔po ig比我哋知
好似溝女咁,未溝到永遠最好,溝完玩完就賤過地底泥
最尾返撚埋加拿大
今晚坡狗入場人數會唔會慘淡過港會對U23
大港腳免費電視無得播,反而細港腳有

Btw琴晚坡狗無做功課啦,個前鋒唔識埋去逼一逼保羅
出大哥唔係問題 但係你冇理由球球要佢由自己防中位跑去逼對面防中 簡迪都斷氣 更何況大哥成四十歲

其實最好就佳哥遮傳俾玻防中條線 再睇情況逼龍 反正佢反擊都係做支點多唔洗點哨長傳冇理由要留體力
39人?
個3號乜都做哂 打得幾好

係差無去迫保羅
又諗起尋晚前場開左波,佢仲綁緊鞋帶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞