香港有無邊間嘅日本拉麵係真係好食?

452 回覆
43 Like 5 Dislike
其實咩叫正宗日本拉麵
一蘭同一風堂都唔夠正宗

太大路了, 講出黎唔夠型
等睇垃圾、狗也不屌、巴打平時食開屎、你講出黎有冇面紅....

一蘭其實個湯同日本一樣,最多係d食送唔同

日本一蘭都好普通炸喎

冇人話好食
但應該都算正宗日本拉麵
元朗 彩

不過個位置都幾難搵下

好似收左皮
紅磡 拉麵天王
超正

好難食

聽個名就知瀨瀨地野
元朗 彩

不過個位置都幾難搵下

好似收左皮

唔係原地重生左?
其實咩叫正宗日本拉麵
一蘭同一風堂都唔夠正宗

等睇垃圾、狗也不屌、巴打平時食開屎、你講出黎有冇面紅....

宜家見到拉麵post都廢9事講咁多
呢啲變化大又好睇個人口味嘅食物可以有結論?
就算一燈 都實有人覺得普通 唔明有乜好踩低人口味
乜野叫正宗日本拉麵
拉麵根本冇正宗
全日本各地百花齊放
單係北海道都有三種種類
仲未計依家越來越多西方煮法混入拉麵(例如一燈同蔦)

我知呀 我想講日式 sorry 講錯

樓主如果真係鍾意食拉麵嘅
下次去東京用tabelog搵啦,唔好睇香港啲旅遊書
東京大把拉麵係好食過你講嘅無敵家

tabelog 去日本真係好好用,有d 要book位只for 日本人都搵到
其實咩叫正宗日本拉麵
一蘭同一風堂都唔夠正宗

日本一蘭都好普通炸喎

冇人話好食
但應該都算正宗日本拉麵

又黎正宗日本拉麵
你最多話佢係博多豚骨系
但如果一蘭係正宗,咁唔通函館鹽味又唔正宗?喜多方又唔正宗?
拉麵係日本有咁大嘅區域性差異,根本就冇咩正唔正宗
仲有,正宗又唔係一定好食,麵屋一燈、蔦等都引入左西式煮法,但一間係東京top1沾麵,另一間係首間因拉麵而得到michelin 1星嘅拉麵店
再講,沾麵都係唔正宗,但咪又係咁好食
銅鑼灣 蔦tsuta

佢啱啱開張嘅時候食過2次
覺得個蜆肉湯底好正 就咁飲都夠
不過叉燒無驚喜
細丼飯都唔錯 不過唔夠熱

個人好鐘意整體碗麵嘅香味
可以一試但價錢唔平

上環 長浜No.1拉麵

湯底麵底都唔錯
最好食係個涼拌辣芽菜
價錢算fair
其實咩叫正宗日本拉麵
一蘭同一風堂都唔夠正宗

日本一蘭都好普通炸喎

冇人話好食
但應該都算正宗日本拉麵

又黎正宗日本拉麵
你最多話佢係博多豚骨系
仲有,正宗又唔係一定好食,麵屋一燈、蔦等都引入左西式煮法,但一間係東京top1沾麵,另一間係首間因拉麵而得到michelin 1星嘅拉麵店

打下丁既講法黎姐
正宗唔一定好,亦唔一定代表係豚骨系係唯一
其實咩叫正宗日本拉麵
一蘭同一風堂都唔夠正宗

日本一蘭都好普通炸喎

冇人話好食
但應該都算正宗日本拉麵

又黎正宗日本拉麵
你最多話佢係博多豚骨系

打下丁既講法黎姐

簡單d講,d人成日話要正宗日本拉麵應該係想搵返日本果隻味道
咁一蘭就岩你要求,因為同日本果間一蘭差唔多味

丸京係魚介湯底?
講左出黎 遲早排隊 最後加租汁笠

丸京係魚介湯底?

魚堅之一滴
食過咁多間,荃灣台風論 量,湯底,面質 一定係最好食 (叉燒以量取勝)
銅鑼灣 金田家

我有諗住挑機試曬佢...
不過身邊d朋友唔好拉面,要自己毒毒去試

暫時試o左金田家,同堅之一滴係唔錯...
可能其他係伏

無荃灣台風 個list 可以 dump
食過咁多間,荃灣台風論 量,湯底,面質 一定係最好食 (叉燒以量取勝)

食過旺角果間,係大碗夠飽,味道唔算出眾
荃灣果間好食d?

食過旺角果間,係大碗夠飽,味道唔算出眾
荃灣果間好食d?

叉燒 旺角好食d, 湯底同量 一定係荃灣

日本一蘭都好普通炸喎

冇人話好食
但應該都算正宗日本拉麵

又黎正宗日本拉麵
你最多話佢係博多豚骨系

打下丁既講法黎姐

咁一蘭玩集團化,
香港隻味同日本個隻又真係好近似嘅
但去日本食就一定唔會推介一蘭囉

日本一蘭都好普通炸喎

冇人話好食
但應該都算正宗日本拉麵

又黎正宗日本拉麵
你最多話佢係博多豚骨系

打下丁既講法黎姐

咁一蘭玩集團化,

香港搵唔到一燈級數架喇,唔好太高要求

日本一蘭都好普通炸喎

冇人話好食
但應該都算正宗日本拉麵

又黎正宗日本拉麵
你最多話佢係博多豚骨系

打下丁既講法黎姐

咁一蘭玩集團化,

香港搵唔到一燈級數架喇,唔好太高要求

我個人認為一蘭係香港可能會叫中上,
但去到日本就好普通
香港拉麵用日本個標準黎評根本就唔公平
除非佢係日本嘅分店啦
拉面Jo <×××××
拉面Jo <×××××

個湯似落公仔麵粉咁
其實一蘭係ok
不過香港好多選擇,
同埋集團化後,更加冇特別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞