大家同兄弟姊妹關係好唔好?

227 回覆
168 Like 11 Dislike
唔見有唔見嘅好

最大優點一定係少啲衝突
我媽未到60我3家姐已經諗定點分佢身家/ 層樓dklm
細個,差
大個,佢10幾年前年去外國讀書,無返過黎,
關係變左普通,平日冇溝通,對上一次message 都3年前
只要知道佢仲生存就得
睇報紙見到啲爭身家新聞(有D幾十萬都可以爭餐懵)真係好討厭。
所以我唔會有大錢留比仔女,供書教學都洗撚曬D老本,有本事就留番佢哋自己去搵。
人大咗,大家有大家嘅人生,其實小啲交疊係好。知道佢哋平平安安健健康康已經足夠。
有時,為左少少錢去爭,可能唔係因為錢本身,而係為啖氣 - 父母最後點分配遺產,某程度上係一張對子女既「成績單」,講既係錫邊個多啲邊個少啲。
家姐大我5年, 平時比老豆老母縱,懶到仆街, 除左識返工之外, 所有野都唔會自己做,包括掉自己食完既野, 淨係留比我老豆幫手執,放工返黎對鞋放係門外, 要我老豆拎返入屋擺好, 日日大大聲係間屋喝狗咁喝, 老豆對住電視自言自語講下野 佢都要屌: 你咪撚嘈啦仆街 而家佢講定你講呀
再唔係熄9埋部電視唔比我老豆睇

近呢十年 除左仲識返工之外,佢淨係食訓坐睇垃圾tvb舊劇 ,佢打埋啲垃圾on9電話game 過佢既人生

我同佢住埋同一間屋,5年都無同大家講一句野,
就算大家唔會同大家講野, 佢都會係你背後細細聲講 大大聲笑, 係背後講緊我既時候, 只要我一出廳佢先即刻收聲, 但又收唔切個種死八婆

講到呢到我諗唔到點解要同呢啲人講野,亦都由9佢繼續佢既西性格,最好害死佢一世

大家從來眼尾都無唔會望大家,屋企樓下撞到搭同一部lift 都可以視而不見
呢樣係我同佢最後夾到既地方, 令大家仲共存到係呢間屋既方式
以前一齊住
同佢地關係一般般
無乜兩嘴

而家大家都搬出去住少見左
間唔中見一兩次
關係反而好左多左交流
有個呀哥,2個家姐,唔係咁夾,有時覺得佢哋都幾撚弱智,柒下柒下咁。
細嗰陣都會屌會打交,而家冇咩特別都唔想理覺得好麻煩,無咩事都唔會講野,可能成長經歷都唔係咁好,某程度上係唔鍾意佢哋,甚至斷晒所有關係都冇問題,反正一直都唔覺為自己帶黎咩好處,無左佢哋係身邊唔會係有咩損失,可有可無。
同冇兄弟姊妹一樣

相見好,同住難,大家唔係一齊住就fd d
有個細十幾年嘅細佬
佢有事我都會幫下手
不過我對佢嘅評價係“負累”
無佢嘅話,我嘅世界會清靜簡單得多
關係唔差
冇咩緣份就算啦

反正冇咩感情
愚見

有時唔係爭幾錢問題,而係兄弟姊妹之間嘅爭奪

我冇我都唔想你有
唔拗交已經好好啦
同意呀
搵到錢快啲搬走
咁咪好相見好同住難
咁多仔女點養
多啲同家姐講下多謝多啲傾偈,我諗佢都會好開心
做最細真係最睇到兄長/家姐果種on9
最後的疼愛是手放開
咁你家姐細細個心地都幾差
咁都講得出
係咪妒忌你搶走媽咪?分薄咗媽咪對佢嘅時間
咁佢人生都幾失敗,港孩到咁
但呢啲情況同父母點教都好大關係唔識教下個家姐錫細路妹
最緊要你搬咗出去唔好徙時間同呢啲人鬥氣啦依啲人自己生活唔如意,搵屋企人嚟出氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞