大家同兄弟姊妹關係好唔好?

227 回覆
168 Like 11 Dislike
好多都係咁
啲生活習慣根本夾唔到
暖爐家姐/呀哥
唔好再借比佢
遲早有日會反面

負累
係咪好多呀哥家姐都係咁睇啲細佬妹?
無架喇 呢啲關係要由細浸到大 個隔閡已經幾十年 點樣破冰?無得破 你要接受而家嘅情況 同埋你話你老豆打走阿哥 咁都可想而知你父母有幾愛呢個家庭 算啦 你好好經營屬於自己嘅家就得啦
一個家姐,一個妹。關係冇乜兩句,家庭聚會都唔會交談,佢地淨係間中同我老婆傾一兩句,所以食團年飯,冬至飯等聚會,同出面同人搭枱食飯冇乜分別。老豆好偏心啲女,細個只會閙,唔會讚。佢地見老豆成日閙我,就加埋一齊呢無視我。你點對我,我就點對番你,所以有今天的結果。
我細個成日蝦呀妹
成日都係到諗如果我係佢一定好憎個呀哥
所以宜家成日都好內疚
好彩大左我地兩個關係都唔錯
有時大家都會鳩up下
唔一定嘅
佢得我一個大哥,佢有事唔搵我可以搵邊個丫。有事梗係互相幫助,只係我嘅問題佢永遠無能力解決,情況係一面倒,咁佢咪好似負累咁囉。
呢個情況,我哋都好無奈。
雞碎咁多父母免稅額都好爭
而家幾好
睇咗咁多留言,其實一齊住一個大問題,我結婚後,搬出呢住,先至攞到我自己既一片天。我老婆同佢家姐關係都係咁好,我老婆好錫佢家姐,但佢家姐就好偏心最細嗰個妹,起初結婚時,佢家姐叫我搬去同佢地住,但係都係決定搬出呢住,所今天老婆同錫佢家姐既關係還可以。
同家姐差17年,因為兩個讀同做嘅野都差唔多。我問佢做野同讀書嘅野,佢又會問下我依家啲新trend。同埋對父母睇法都差唔多,所以都岩嘴形。雖然佢係外面讀書、做野同組織家庭,平時好少機會傾計,但要傾都幾岩傾。
因為大家都知對方好好,算係零壓力嘅關係
同埋人大左識諗左,特別我家姐生左小朋友,大家fd左,成日幫佢睇仔
錢銀事小條氣唔順事大

依家我自行退出啦不浪費生命

多謝咁多Ching絲打開解
咁你都好好吖幫得就幫比啲掌聲
冇能力幫返你其實好無奈
大家人生stage永遠唔同
你一定行得前過佢
咁睇你細佬妹識唔識do
關心下你買個橙比你咩都好
睇留言好多Ching絲打都係咁,分開更好,勉強冇幸福
老婆家姐偏心最細個妹,咁你老婆咪灰咗
偏心係因為年紀定係性格夾啲?
不過結咗婚有老公應該睇得開啲?
差咁遠係咪錫到你燶
唔會爭嘢先啦至少
咁夢幻嘅
多咗個家庭角色都好㗎
搵到自己喺家庭嘅定位又幫到手
有個細佬叫你姨媽姑姐呀叔舅父都開心啦
施主你罪孽深重
來年宜 多錫呀妹 以保平安
成日都覺得自己細個好衰
所以宜家有時都會對個妹好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞