大家同兄弟姊妹關係好唔好?

227 回覆
168 Like 11 Dislike
可以介紹比我?
擺明我排緊頭位啦
R哂頭

仲以為窮撚家庭啲兄弟姊妹關係實好好添

細幾年 由細都中學都係哥姐幫手湊大

兩老翻工 屋企玩連坐 一個做錯三個都打

所以三個關係好好
有時放手都係好事,比啲細嘅學下自己負責任

老馮/ 態度差就更加唔洗講啦

你寵壞佢哋咪又係受苦

同意原生家庭對子女係最大影響

但同時都好睇自己造化

我同2個家姐性格、思想、為人處事完全唔同

聽教畜講嘢真係好mindfuck(希望你唔係教畜…)下下都用班主任訓話式同人講嘢覺得自己啱晒
巴打/絲打可摸以講下點解會咁諗?兄弟姊妹做咗啲乜?
tg me hugo1991
你自己條命囉

整定嘅有好多嘢

同埋後天條路你自己揀

就算成長環境一樣都可以南轅北轍
咁都好sad

好傷心你話自己多餘我成日都覺得自己喺呢個家庭係多餘

但你識放手

遠嫁他鄉都係happy ending起碼自立門戶
原生家庭, 與家人關係唔好.
細個同家姐唔多好,到佢結咗婚反而好返啲
女人最重要一撚定係嫁得好,你件教畜老姑婆定姐日日對著唔係毒撚就叔伯,自己識唔到正常男人又見你嫁得好,緊係眼紅你針鳩你
Diu我都係囉淨係識喊條氣chok下chok下咁

搵到幸福真係大晒我都要學下你咁豪氣

比呀妹爬頭真係會好老尷?xdd喂咁佢哋自己知咩事啦(偷笑)

當然我都希望2個家姐可以搵到幸福嘅,但係睇佢哋造化啦

(咁啲男人唔係盲嘅

同你隔空傾完舒服好多多謝你絲打

希望你一世都幸福
唔洗識溝通啦唔溝通都咁錫你
我老公係窮撚家庭,水上人,細個住舢舨,大個上公屋

正正就係你講果隻互相照顧感情深厚

個個都中小學畢業,出嚟打工養家

老爺走咗大家好團結處理後事

邊個話窮撚家庭感情一定好?

離婚家暴包二奶情緒勒索樣樣齊童年陰影影響一世

我同大家姐都係香港島大學畢業吊有撚用咩

感覺上做大嗰個唔關心細佬妹就玩完(當然你可以話做細佬妹都可以做主動關心返呀哥家姐,但係我試過,冇用)比我呻下

華人家庭角色地位唔均等,做細嘅做幾多都冇用除非有一日兄長/ 家姐突然睇通咗

呢種感覺好無助
笑咗雖然唔知係咪真,但睇到你個留言真心笑咗diu嫁得好都好比人針

但我寧願相信呢個係事實咁諗好似開心啲

有時嬲起上嚟想DKLM但又唔吊得因為大家同一個老母想鬧都鬧得唔過癮

Anyway thanks 絲打/ 巴打
嫁得好真係翻身

唔係有冇錢問題,而係有人錫自己,自己又可以錫人

實現咗自己由細到大想要家庭嘅奢侈夢想

用自己想要嘅方式經營一頭開心嘅家

每次返娘家同2個教畜家姐食飯都背脊骨落又脫離唔到覺得好灰
兄弟姐妹好易呷醋
細個屋企人對我好啲偏心我少少阿哥就會俾面色我睇
之後就唔同我講野又對我黑面
唔洗哂時間係嬲呢D人身上,就好似有錢佬唔會理班窮鬼鬧佢地賺錢冇良心一樣細細個以為自己讀名校好巴閉唔理屋企人,大個以為做咩醫生律師定大老闆,你老味原來係教畜咪又係要睇權貴家長/主任校長面色比人屌

有時間好好享受下自己家庭,以你家姐為鑑做反面教材就算,最識諗係你啊哥,父母免稅額個小小錢好心就咪理當豪比班乞衣啦

名校畢業做教畜仲要同班妹搶父母免稅額笑死就真
仲要兼顧埋照顧兩老既責任
話要多D時間陪屋企小朋友/忙,借DE斷聯絡有得唔見就唔見啦屌,唔洗怕比人知係藉口,唔識睇人眉頭眼額係佢地問題,唔想見咪唔撚見lor,變撚左你先係老母湊埋兩個大女咁
地位唔均等係自家問題吧

道理都唔識聽咪打囉

大過你既除左歲數外 冇野是一定啱的

三個都at least 大學

唔好同我講班主任乜乜柒柒

出到社會既你點會唔知老師一啲都唔算專業
係呀Ching/ 絲打你講得好好

所以真係好唔開心又改變唔到家姐點對自己

細個諗住大個關係就會變好呃人嘅

可能性格唔夾就唔夾

學歷不代表一切呀我碩士嫁比老公中三畢業都一樣好好

唔係想貶低任何職業但教畜做上腦真心難頂

7咗仲以為自己好叻果下好難頂
已bookmark啱啱已經同老公傾好,以後同家姐少啲見啦吊其實琴晚已經傷心到Google咗答案,斷聯絡係最好

我邊有本事教佢哋,教到就唔洗好似依家咁(當然我都唔係完美)
細個阿哥成日搵我笨柒
不過我妹仔格冇記仇 兩個關係都好

想知其他同屋企人關係好嘅
係咪都偏向重視另一半屋企關係?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞