第一次打遊記,慢慢打,希望唔好爛尾:第一次(主要)起北海道睇雪記

106 回覆
72 Like 4 Dislike
藏王我相信稍前少少陰天就唔得掂, 隨時得3成機率影到靚樹冰
我買次執到過哂火或者當記錄就算數

呀又係, 如果冇野影既藏王真係唔去好過去
蹝錢一件事
凍冰冰排果個死人纜車真係買難受
啲屋夜晚超靚
強貼lm
所以真係好羨慕啲人去藏王遇到好天氣 一係就豪住藏王溫泉幾日,咁就應該可以見到...掛。

我一開始以為個纜車係海馬公園果款可以好快上到,點知原來係要每十幾分鐘先有一班
我去左藏王兩日... 兩日都陽光普照,山頂都好好天氣
留名
開箱埋間酒店啦,原本就 book 左JR inn,貪佢同函館站近,最後就改左去朝市隔離嘅tokyu stay。位置上其實都唔係差好多,只係隔左個朝市咁解,不過如果撞正大風雪嘅話就當然 JR inn 會略勝一籌啦。

book 呢度就係實惠嘅價錢,天台都可以有個半露天大浴場/溫泉比你去浸。望住海景浸,都真係幾寫意。

佢有個休息空間都裝修得幾美麗。隔離有免費咖啡等提供,每晚都去果度飲幾杯熱朱古力,朝早就去飲咖啡。

隔離有個位可以比你開下門出去個露台睇風景。有一朝就著住短tee短褲企起露台度睇風景。都唔係好凍姐

朝早光線打落函館山度都好正。

間房方面就一般setting啦,最好就莫過於房間入面有洗衣機。不過好似俾我chok 到bug 出黎,好在最後都可以順利攞返啲衫出黎
D5 函館

酒店房都見到朝市個樣。咁近朝市同隔離條行車橋,間房又幾好隔音。

黎到函館,試下前面朝市。唔錯唔錯。見到有哈密瓜,就順便買黎食!雖然應該唔係夕張果類,不過都係甜嘅同juicy。

然後就搭半個鐘 green car 去今日第一個目的地大沼公園啦。北海道特急車嘅 Green Car 用 1+2 嘅排列方法,單丁位岩曬我
(其實一個人去旅遊又有乜好怕 )。

大沼公園車站大樓外貌

大沼公園係新日本三景之一,而個名起北海道本土語言入面其實係解做好大個湖咁解。呢個溫度,湖都結曬冰。呢度呢個季節主要就會有冰上電單車同埋釣魚玩。本來都想釣下魚,但好似要成二千円,要起大風入面坐起度幾個鐘就無玩到啦。

咁唔玩呢度嘅活動,都有散步道可以行下嘅。今日天色唔錯,終於可以影到藍天白雲同雪景啦!光與影之下,呢度嘅一草一木都好正。果日雪況之下條散步道都可以行到人嘅,係落樓梯果啲位小心啲就得,同埋跟住啲牌就會知道點行。唔寫咁多啦,去相啦。

行完就食下呢度嘅雪糕,雪糕要越凍食先越好食架嘛,不過就後悔嘅,因為食緊嘅時候真係好凍。

去返車站睇清楚先知道車站另外一面都有路可以行 (我行左巡島之路,森林小徑同大島之路,唔知另外一面嘅夕陽之道會見到乜架呢 )。不過今日時間關係就無行到果邊。搭返車落返函館先。

(待續)
然後就去又名長洲山嘅函館山啦。起十字街之後行條長長嘅斜路就到啦。

車站下面竟然有DJ去播歌。

上去同落去程纜車都唔多人。

因為長洲函館山夜景太似長洲夜景啦,無等夜景。落返山果程先見到上山方向啲纜車逼滿曬人。無等夜景但都可以望下呢度嘅風景嘅。望住一望無際嘅大海又係好舒服。

咁唔影函館山夜景仲有乜搞作啊?咁函館都仲有其他夜景位嘅,例如八幡坂。個天未黑曬,從上面望到條路一路延伸去海度,個感覺都舒服架。

金森倉庫都係起附近,行過去都幾方便。

呢個時候支腳架都散散地,好在聽日去札幌應該可以買到支腳架。

兩日玩函館都差唔多,一日嘅話齋玩市內都應該夠,不過就應該影唔曬咁多個點嘅夜景掛。如果多多少少時間可以俾我去睇埋教堂群就好啦。唔計,鬼叫冬天北海道早日落。

去酒店繼續浸大浴場,嘆住熱朱古力咁睇函館夜景。
D5完。

兩日玩函館都差唔多,一日嘅話齋玩市內都應該夠,不過就應該影唔曬咁多個點嘅夜景掛。如果多少少時間可以俾我去睇埋教堂群就好啦。計,鬼叫冬天北海道早日落。

去酒店繼續浸大浴場,之後嘆住熱朱古力咁睇函館夜景。
D5完。
D6:函館>洞爺>登別>札幌

起函館嘅行程叫完左,然後就係去札幌啦。本來都係打算搭內陸機由函館上札幌算數,唔使搭咁耐火車。不過睇睇下中間都有地方可以去下嘅,咁就變返搭火車啦。

JR北嘅火車,襯托起雪地上面,停起一個唔多人嘅車站度。感覺好北海道。

都係繼續搭 Green Car 首先第一站去洞爺。途中係接近海邊,所以見到嘅風景都唔錯。

對於唔使揸車嘅人黎講,睇資料果時候,去到洞爺已經有要搭的士嘅覺悟。咁橋有巴士,搭到去洞爺附近嘅巴士站再落車。巴士站大樓有訪客中心同call的士中心果類。所以有人幫到手call車。二十分鐘之後就有的士到啦。

主要係想上一上有珠山纜車睇下風景。冬天上到一去都仍然可以去觀景台,而出面嘅一條 外輪山遊步道 就因為積雪而封閉啦。

起纜車上面見到嘅景色都唔錯!

洞爺湖冬天嘅景致都唔錯。如果有車,可以慢慢起湖邊度睇下雪景,睇下山嘅倒影就好啦。

另外一面就係一望無際嘅平原,全部都被雪覆蓋。

相比黎講,山寺果條樓梯容易好多,呢條連欄杆都無啦,最後要滑梯咁滑落去

不過可惜嘅係,睇睇下風景天色都開始變差啦。咁見差唔多時間,都走人啦。落返山就見到成個山頂白濛濛一片。

然後就到 call 的士時間啦。距離預計想搭嘅特急火車好似仲有九個字時間,不過call的士上黎都等左二十分鐘,計計下都唔係好多時間。
附近好似唔係好多舖頭, 起停車場入口見到有人閒聊緊。鼓起勇氣終於 call 到的士啦。因為第一次去問人call,都係指左個的士電話號碼跟住走左人
去返車站,距離班車尚餘五分鐘先到!好彩好彩!

月台上面有曬英文字教大家應該起邊個位上車。好似都幾簡單易明。但唔知點解去到札幌站就反而無呢套系統。

(今日有啲累,待續)

貼漏左呢張,呢座好似仲係一座活火山,我唔記得係咪叫昭和新山,因為佢係比較後期啲先生出黎嘅火山。紅色嘅岩石同白色嘅雪可謂係一個對比。
搭上特急,去埋中間嘅登別。去到登別是但入去一間拉麵店就慢慢行去地獄谷啦。

地獄谷點解叫做地獄谷,一定係因為條路起冬天行走困難,步行地獄咁,所以就取名地獄谷!條路滑到我都跌左好多次,就算扶住隔離欄杆都有會滑到嘅動作

不過行完一圈感覺上無想象中咁多硫磺煙噴出黎。又唔係話失望嘅,起呢度行個圈都叫舒服嘅。聽聞夜晚會有點燈,而我就無等啦,如果有興趣嘅,可能起呢度住返晚會方便啲。

出返登別站,車站入面唯一一個ticket office 都收左工啦。好彩現場部機都可以嘔到張指定席券。雖然,下一班唔係特急北斗,而係鈴蘭號(?),無 Green Car Seat。起剩低好似三分鐘都劃到位,都多謝前面果隊情侶借個位比我劃左先。其實有時候純要張指定席券方便之後睇得返個行程。

起車廂上面睇住個天慢慢黑。

去到札幌都已經係夜晚啦,無計,呢個季節北海道天黑得好快。去左 bic camera 買返支腳架之後,食返個晚餐都係七點幾八點嘅事。對於香港黎講係好早,但係個天就黑到好似十點十一點咁

是但起札幌站同大通站條長死人行人通道隨便搵一間食個十勝牛飯

見係夜晚就順便去埋札幌雪祭睇下啦。咁大型嘅雪雕,都覺得幾壯觀下。咁雪祭都唔係影左好多相。

有今次雪祭曝光率幾高嘅佢

仲有成日起卡通啊日劇啊都會見到嘅蕃薯車

都記得電視塔下面個氣氛幾唔錯,有好多攤檔賣野食。

呢晚住 JR inn 札幌,離札幌站都唔係好遠,落雪行過去都唔係好煩,因為大部分去車站條路都係有遮蓋嘅。JR inn 最舒服嘅地方係張檯,張檯好大而張工作凳好舒服,夜晚擺部電腦起檯上面執相都好舒服

D6 完。
D7 札幌 > 旭川

無人睇
============
D7 相對會少野寫啲,因為今日開始札幌附近天氣都麻麻地,落住大雪。本來計畫去札幌啲觀景台同藻岩山,都因為太大風雪,一係就停駛一係就只係見到白濛濛一片。有機會都想去返想去嘅地方。

酒店就包早餐嘅,不過係好簡單果啲,所以我都係行去札幌站搵野食啦。最後去食左 Mister Donut 呢個期間限定嘅 donuts。

之後就去北海道大學。雖然呢個季節無銀杏樹睇,不過起入面度行下睇下雪景都唔錯。見到好多人都係起積曬雪,又落曬雪嘅時候起度跑,真係覺得佢地好厲害。

我行一行,本來灰色嘅鞋都變成咁。

之後就去埋北海道神宮。去到呢個時候天色都叫尚可啦,有時落雪有時停雪咁。以前行神宮唔會行咁耐,不過一定係雪嘅因素,好多野睇上去都唔同啲咁。

-6.8C,怕什麼

前面有一個地方仲左好多好高嘅樹,佢地都好似好鍾意起樹幹上面用雪整啲野。

睇YouTube話有一個札幌有一個地方有鳥居咁,上唔到藻岩山,我記得都係起附近,就行埋去睇啦。行下行下繼續大雪,好彩我啲外套防水咋。

不過其實佔地好細,同埋啲鳥居都唔係好密,而可能係揚左嘅關係,都有啲指示叫你唔好影相。我都係見無人先偷偷地影一兩張。

然後主要就係去行街啦。咁嘅天氣都無計啦。之後去埋另外一間donut 店食期間限定嘅donut。呢間個人覺得好似比較甜。

行下hea下都到黃昏啦,黃昏先好天左一陣。黃昏之下嘅電視塔都幾美麗。雪祭期間限定嘅可樂。好可愛喔!

之後天色都變返落大雪,所以都轉早左班車去上旭川算啦。札幌站月台講邊度停車邊度上車嘅指示好似有啲混亂。

等緊車嘅時候都影下其他車啦。

程特急車都 delay 左成半個鐘有多

同樣都係 Green Car Seat,都係有毒L適合嘅單丁位

去到旭川站,覺得個站都起得幾靚下。

開箱埋間酒店啦,都係 JR inn,不過呢間比起札幌果間多左個大浴場同埋個 lounge,都裝修得幾美麗下。呢棟同車站係同一座樓入面,如果係早啲下面就更有成個aeon比你去行。大風雪之下都唔使驚要行好遠先搭到車。不過果個鐘數去搵便利店係有啲難度嘅,因為車站入面果間好似都收左工,要行過幾個街口先有。房間入面都係一般setting啦,最抵讚都係張檯,都係好大張,擺部macbook上去執相簡直係舒服

呢個我食落覺得幾好食 入面係類似蘋果冰咁,綿綿地。

D7 完。
補返一句。雪祭入面都有個可口可樂嘅booth,入到去大大隻字寫住特別版已經賣曬。我見唔少遊人都有啲失望咁行走左。

不過隔個路口就其實有部自動售賣機,入面就有啦
D8 旭川》美瑛》富良野

多圖注意

D8 就都係比較少野記嘅。今日主要就係 photo tour,都係坐人車去美瑛一帶睇風景影相。講真,啲樹睇得多都開始分唔清楚邊棵樹打邊棵樹。呢一日天色唔係咁好,所以本身想影到雪地同樹影嘅期望就無辦法達成啦。不過成日就係咁出日暈,出黎嘅結果好似比起得藍天雪地更為正咁。咁有機會都想去多次嘅(夏天,秋天又好似好正。睇黎要排下個 wishlist 先得)。
司機之前住東京,跟住見到北海道景色就愛上左呢度,然後就起度住落去啦。唔寫咁多啦,去相啦。

聽司機講本來呢度係一間小學,跟住小學無左啦,但係就起呢度種左好多白樺木。

中間去左間cafe食飯,環境唔錯,不過當日有班韓國旅客,都搞到我等左好耐先有個飯。店主都有啲唔好意思。今日周圍都係韓國人,聽到韓文嘅比率高過曬日文。

記住唔好亂咁行落人地啲田度影相!!!

夜晚就去埋青池睇點燈。二月青池好正常都係會結曬冰嘅,所以夜晚黎睇先會有特別

之後就直落富良野影埋點燈版嘅精靈露台。今晚住新富良野王子酒店,地處偏遠少少,睇黎佢都係想賺埋遊客食飯果筆錢,連便利店、或者其他地方買個杯麵都無。如果唔係睇點燈,或者係為左滑雪,住返出車站附近好過。不過佢都有個溫泉,搭完一日車玩完一日,浸個溫泉舒服曬。(結果今晚啃麵包算數

白雪覆蓋住啲屋仔,真係幾有童話世界feel。

D8完。
D9 富良野>旭川>層雲峽>札幌

冬天去富良野無花睇都有其他雪地活動嘅,睇睇下都想玩幾個。不過時間有限,就只係選擇一個玩住先啦。睇返資料,夏天都有熱氣球體驗,不過升空得五分鐘,而冬天就可以升成三十分鐘,當然就把握機會去玩啦

熱氣球升空體驗就起朝早先有。所以就晨早就醒左等whatsapp 。從酒店房見到今日好好天都鬆一口氣。

確認會出團就起酒店大堂等接駁車啦。搭去升空地點嘅時候都見到周圍好多霧。

首先要行過一大片雪地,爬入去個熱氣球欖度。

一個熱氣球大概可以容納到六到七個人左右。終於升空啦!

起空中感覺好寧靜。好舒服。不過又有啲難搞,成片大地都係雪,都要花啲心機先知可以影啲乜好。

玩完送返我地去車站就完左啦。起路面見到啲雪景都幾好睇。

(待續)
唔係冇人睇,冇嘢好講啫
咁又係,依家都已經櫻花季
睇緊,好正
一直都想去北海道但唔識揸車真係難搞
我第一次去無車牌都玩到,可以夏天踩單車遊花田,好正
臨訓前貼埋呢一日嘅下半場啦。

去到未食早餐,又唔知道附近有乜好食,就食返個車站蕎麥麵做早餐。
(唔識日文系列,我都係估)
店員:你搞錯啊,碗蕎麥麵啲湯有益架,飲曬佢先係架嘛。
我心諗:趕住搭車出返旭川嘛。

(尋日美瑛之旅有影埋呢款車)

起車上面見到嘅風景好靚。如果尋日係咁嘅天色就好啦。又如果可以順利玩完個熱氣球就好啦。果座雪山噴曬煙好似係噴發緊嘅火山。

又返返去旭川。跟住就轉巴士去上層雲峽。起旭川市內,都行得好慢,又多燈位,埋完站上落客基本上就係要等燈先可以繼續。所以搭到都訓下訓下咁

上到去已經下午啦。行李gip就晨早用左宅急便起酒店之間寄黎寄去,如果唔係咁日日轉酒店穿州過省搞唔掂。咁宅急便都要時間嘅,所以就都要有一件手抽隨身袋去裝住每一日要用嘅野。問下旅客資訊中心先。

層雲峽係無locker嘅。

(距離最近嘅JR上川站聽聞都係無locker)

厚面皮度搵間便利店職員有無行李託管服務,跟住狠狠被回一句:No。咁都正常嘅。算,唔浪費時間,去第一站先。

黑岳纜車站下面都有locker,不過問過都唔係二十四小時服務,去到四點鐘。咁總好過無嘅。

上到去風景都唔錯。應該可以有行山徑繼續行上去。不過無器材我就無深究落去啦。後段好似有個纜車再上嘅,不過我記得果段時間仲未開返。

遠處雪山加埋雲又有另外一種感覺。

拖住隨身行李就費事行去瀑布果度啦。落返山,企定定等個夜晚冰瀑祭開燈啦。

冰瀑祭都幾特別,啲燈光打得幾舒服,又雕得幾靚下。又真係好難想像起冰入面可以行上行落,整到成間屋咁。

個冰瀑祭比預期中細,行下行下就搭埋尾二班巴士落返上川站,再轉車出返旭川,再轉特急出返札幌啦。

早排見到 JR 北海道有廢車。宜家睇返相,先明點解上川站呢度有啲相展出啦。

D9 完
我初頭都係咁諗,不過總算都叫踏足過北海道嘅領土
係plan 交通時間要預鬆動啲咁。

我估夏天秋天可以用埋單車,應該會容易啲。
好正好想去
我都等緊機會再去!想玩道東
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞