第一次打遊記,慢慢打,希望唔好爛尾:第一次(主要)起北海道睇雪記

106 回覆
72 Like 4 Dislike
單程都玩左成七八千yen
不過覺得值嘅,果時見到雜誌介紹呢個地方都想去
食埋野就等車去山形站搭下一程新幹線。

今次搭 E3 系,山形新幹線去大石田站。唔知係咪關迷你新幹線事,架車入到去感覺上比其他車廂黎得比較窄,但係個座位都叫舒服嘅,唔知係咪都係關張凳比較厚身嘅關係。不過車身塗裝我就覺得麻麻地啦。之後 E8 新幹線好似會好樣少少。

之前感覺到香港同日本都有放寬防疫措施嘅方向,拿拿林就揾下銀山溫泉果度嘅住宿,果時候都爆爆地架啦,但總算訂到一晚瀧見館嘅住宿,隔多幾個星期,日本講實進一日開放之後,偶然起 facebook 見到其他人都話 book 唔到入面嘅旅館啦。

旅館有免費接駁巴士服務,佢有兩班車提供,而都好好咁起入住之前果幾日都 send email 黎問想安排邊一個時段起大石田站度上車。

搖下搖下訓下訓下之下就到銀山溫泉啦!book 左二樓房。第二朝打開窗望住個雪景,聽住瀑布聲,坐起窗邊成九個字都唔覺得悶,仲覺得好好享受添。

佢有室內池同半露天嘅溫泉池,去到半露天個池浸,望住雪山同堆左雪嘅樹景、感受住落雪,聽住流水聲,隨手就可以觸摸到雪。

溫泉入面無得影相,就去官網/其他網度去搵返張相啦。

黎到銀山溫泉,當然就唔少得去銀山溫泉街嘅建築啦,條街其實唔係好長,如果訂唔到呢一度住宿應該都可以搭得切尾班車走,不過就應該會趕啲。可能好多人都係咁,一開始變黑果時候條街唔同角落都好多人下,食完晚餐之後條街就變得少人,行起上黎都舒服多。旅館唔係起溫泉街入面,不過上落條路都唔係好難行(可能果陣唔係暴雪之後)。佢有安排到接駁巴士,懶得就時間表,我都係用行嘅方法算啦。

唔識日文嘅我,晚餐就見乜就食乜啦。雖然果一下唔係完全明曬食緊乜,有一個應該係山形牛,同埋有兩三碟我就無擺上黎啦。

不過可惜呢一間就無每一間房嘅獨立私人溫泉啦,同埋如果浸完有牛奶提供就好啦,咁樣成件事感覺應該會仲正啲。

D2 就一路嘆住溫泉咁完左嚕。
嘩 #1 啲相真係好靚
#1 主要係用無反影嘅相,其他位就夾埋手機相
lm
lm

下年都係二月去北海道玩十四日
你用咩機影 , 好靚
相影得好靚,lm

你用咩機影 , 好靚

手機果D係 iPhone,都係純記錄無mud太多要求
而風景相果D用 sony a7r3 無反
D3 山形 -> 宿青森

起銀山溫泉留一晚,一起身見到嘅係藍天白雲嘅雪景!結果就把握時間衝落去浸溫泉同埋靜靜地坐起窗前欣賞風景。果然要放慢腳步,先可以好好享受呢一度嘅時刻。亦都去下行下早上版嘅銀山溫泉。早上時分更加少人,聽住流水聲,更加寫意,清晨時分嘅銀山溫泉,就有另外一種感受,一切好似好清新咁。

有啲時刻就更加落雪添啊!

呢個就係早餐:

之後就搭旅館免費接駁巴士去返大石田站啦。不過呢次就撞唔正新幹線班次,等在來線就慢慢出返山形站。

車程都有啲耐。食埋個午餐,就買車飛上藏王溫泉啦。買飛搭巴士:
:細路,宜家上藏王樹冰果度要成兩三個鐘啊,你係咪都要去啊?
:啊,照去啦。一張來回啦。

見個天咁好,又難得去到日本,只差一點點就見到樹冰喎,等耐啲都值得啦。少年真係太年輕啦,一路排隊,見到山上面就越黎越堆雲。

等纜車等到變化石之後,終於等到架纜車啦!起纜車上面見到嘅係咁,聽到嘅係打三號風時候嘅風聲:

結果,影到以上幾張相就搭纜車落返去山腰果度,上面太大風啦。

本來見等纜車等咁耐,如果又好似山腳咁好天嘅話,以為今日要追終電上青森,或者要轉陣去仙台住,最後結果就係早過原先計劃一班新幹線列車去青森。去到山腰,中間一個纜車站見能見度好D,就開腳架影下相咁,叫做有D野做過啦。

部相機最後變成咁:

跟住望望下野,咦?點解咁清楚嘅?

起雪地有太陽眼鏡就最好,上次去瑞士就見識過長時間起日光日白之下望住雪地之後會出事(之後望嘅會偏紅,甚至成個畫面紫曬望唔到野,要隔一陣先正常返),咁今次就乖乖去帶副加起將眼鏡前面嘅太陽眼鏡啦,點知果副野已經起藏王山頭唔知邊度消失左啦。

不過搭纜車落去都叫做見到夕陽西下嘅畫面嘅。染成黃黃地色都幾靚嘅。

趕路去巴士站嘅時候就睇埋日落同餘霞。

最後搭返仙山線,好唔好彩撞正部車有事,最後 delay 左二十分鐘先到仙台,只好買個外賣牛舌飯起車上面食爆上青森啦。

去到青森已經夜已深。好彩住得近青森站。安頓好,浸埋大浴場,D3 完。

如果有機會都想再去睇樹冰,睇新聞話隨住氣候變化,上面啲食樹嘅蟲越黎越厲害,食曬蛀死曬啲樹就唔會再有藏王樹冰睇架啦。
兩星期北海道正啊!地大廣博北海道真係有排玩!
如果撞正雪祭就更加正!
噤凍去富良野有乜睇
Lm
有唔同嘅雪上活動玩,不過我玩果個玩玩下出左意外
D4 青森 ->函館

之前睇行程嘅時候,都考慮過究竟要點從山形去函館。論抵達時間,其實搭新幹線落返東京,再搭第一班飛機飛去函館,會早過我咁樣上函館。

不過,三年前起同一間酒店撞到個香港人,問問下原來附近有個海鮮市場,可以憑票換食材,自己砌成一個海鮮飯,咁就黎呢度試返啦。

古川市場距離青森站唔遠。 新嘅青森站大樓都起緊啦,而順帶一提,之前起青森站隔離有間任吊帆立貝嘅餐廳已經執左啦。

依家一張飛已經要成二千円啦。我記得睇遊記之前唔使咁貴。至於材料嘅質素就,無話特別驚喜,不過不失啦,舊蛋我記得係做得幾好。志在體驗下,起市場食野都有另外種感覺,同真係幾飽肚同滿足。

起出面行個圈。終於搭車爆上北海道啦。

一人包廂北海道新幹線列車上嘅 Green Car。

從新函館北斗站到函館站要轉一程車,而搭緊車入函館果時候已經見到窗出面有雪景。

黎到函館啦!終於第一次踏足本州之外嘅另外一個版圖。

函館站入面有函館本線起點嘅標誌。
我二月都去左東北
山寺果張同你影既差唔多

影埋個觀景台

BTW 上落個觀景台果下有條繩畀你掹住, 否則P硬K
唔知你係咪都係咁
起函館我都無仔細plan,都係約莫記得函館有乜野睇,之後問 tourist center 點去就算。

搭車上黎都有啲累,所以行程都唔排得密啦。首先就搭路面電車去睇班馬騮浸溫泉。舒服得佢地啊。(太多馬騮相,都係貼一張算)

見到隻隻都肚果度無曬毛咁,以為係咪有乜病,所以隔離都擺左塊牌話呢個係浸得多嘅自然現象,無事嘅,叫人唔使驚。

隔離有一個溫室,入面種左其他植物。一入到去溫室好暖,滴曬汗。不過一場黎到冬天嘅北海道,都係出返去享受冰天雪地好過啦

睇到咁上下都搭返路面電車去下一個目的地- 五陵郭。隔離有一間食拉麵嘅,見都有啲肚餓,就去食埋啦。叫左個牛油粟米拉麵同餃子。

以為餃子係一碟碟上啦,點知係連個蒸盤咁上。不過我估應該未蒸夠時間,因為食落去層皮有啲位係硬得黎但係有果種粉味。

上返五陵郭塔慢慢等夜景。而上之前就起五陵郭公園行下,都幾舒服嘅,呢度春天應該會開滿櫻花,到時候就係另外一個感覺啦。而厲害嘅係,行下行下都見到好多人起雪地上面跑步,厲害厲害

影到五陵郭塔倒影同五陵郭一齊。

前面就可通去太平洋啦。一望無際嘅海。望住海平線,都幾舒服

放大咁睇,唔同嘅景物,帶出嘅又有另外一種感覺。

等等下都開始日落啦。

原來佢得某啲時間會同時著曬咁多燈,所以要影到咁,都要等下。五陵郭塔都值得去嘅,一上到去見到個星型都真係wow左一聲。

D4完。
我都有影個觀景台!

我記得上果下唔大問題,落果陣就搞唔掂,我都P左一下。 所以之後就慢慢同掹住D欄杆落好過
落黎我都仆左兩次... 真係好滑
二月中既山寺:
藍天白雲真係唔同感覺
完全同你一樣, 落山我P左三四次
我去山寺同藏王嘅天氣同你既情況一Q樣, 係銀山好返啲
山寺我覺得都還可,不過藏王咁嘅天氣真係有啲可惜
要再排期去過
除非有去仙台既直航, 否則應該唔會成日去東北
下次去就想影弘前夜櫻喇
弘前夜櫻又係一絕!!!見相都好想親身去睇!!!
wishlist又長左啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞