多倫多生活討論區 62

1001 回覆
0 Like 2 Dislike
用global sim
730日5gb 再加 200蚊通話plan
用綠記啦,最平
唔會買condo
因為管理費好貴
DIY sim
儲唔到錢=買condo?
有30-40 down不如用舊錢買下股票錢滾錢
你一次比晒啲舊錢出黎
就冇左個錢滾錢嘅機儲
打個比喻
$2300 mortgage+$800 for condo fees, insurance, property taxes, internet etc
計埋保險internet果啲

一個月養住層樓都$3000 up
你幾錢人工after tax?
當你搵$4000
住屋成本佔你人工75%
你得返$1000 for food, phone, transit etc
你買左樓真係儲到錢?
諗唔明呢個moment買樓係咩概念
貪貴息咩屌
有人會搏個 prime rate見頂
如果個人本身收入負擔得到 日後央行每一次減息 變相會輕鬆左
想聽下你既意見
我租咗喺Condo個泊車位。 嗰架車漏motor oil, coolant, transmission oil or gasoline. 有人行過跣親受傷。 停車場畫線車位係可以擅自行過既)傷者會告物業管理同埋業主。物業管理會指出業主要保持車位清潔咁業主就上身。 業主就問住客點解會攪到有漏嘢喺個車位㗎。 業主當然要你賠啦。 你同業主話嗰架車唔係你㗎,係租咗個車位嗰個人㗎。業主會話,點解我唔知道個車位租咗俾人㗎?你有無通知物業管理呀?咁啱租你車位嗰個人閃咗。估下邊個要賠呢?

又或者你個租客泊架生晒銹,又污穢又發霉又一陳怪味既壞車。 周圍車主同物業管理投訴。 你估會點呢?
lucky sim
+1
DIY正在一雞兩味
Cls個上網plan仲平過呢邊上台
每月200?
香港出卡?
esim都得,反攻到redflagdeal都有人講
佢好似同sosim都係3
下回:多倫多生活討論區 63
https://lih.kg/3342053
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞