多倫多生活討論區 62

1001 回覆
0 Like 2 Dislike
近排先搵倒醫生
d野又未買齊
第一胎好撚迷惘
我都係第一胎呀 我到宜家都仲好迷惘
係邊間醫院生呀
如果同一間可以講下有咩要準備果d
留tg傾都得
你發達啦,星期日生效但唔知到幾時

134 Progress
913 Progress Express
985 Sheppard East Express
Service to Centennial College previously provided by 134C Scarborough Centre Station-Centennial College and 913 Progress Express will now be provided by the new 985D Don Mills Station-Centennial College which is an accessible connection.
係邊生
我係依邊出入幾次醫院d 醫生護士都好nice
真 雖然都有遇過衰
但整體黎講冇香港咁惡
有時仲好encouraging
有冇人知China town 邊間剪頭髮好 普通20蚊左右
應該喺north york嗰間
希望我都遇倒nice嘅醫生護士
應該north york個間
我都要下星期先confirm倒
想問大家有無放濕器推介睇amazon部部都好多差評又漏水又剩

喺房用,呢度有無蒸汽式㗎 聽講ultrasound好易放菌
產房全部都好好人
Postpartum 就一dd
要同人share房 空間較細 唔好帶太多野 冇位擺

可以join下醫院搞既free online webinars

兒科/家庭醫生好難搵
前者幾乎唔收
如果有後者,試吓問吓你果個肯唔肯收bb!
D人話要買純水
Thx uncle
咁我報既時候係咪用番今日匯率轉番cad就得
想請教未有家庭醫生,如果有左係咪就咁去walk in clinic 都會轉介婦科醫生比你🙏🏻
我係咁樣做
宜家搵緊兒科呀
不過真係好難
可以呀你去左walk in睇住先啦
要驗血confirm有左 佢先會安排ultrasound
有d 好既ultrasound 都full full 地

之後可以上網register health care connect。pregnant 有priority,佢幾日會打俾你幫媽媽搵家庭醫生。in case搵唔到兒科,可以問佢肯唔肯收bb,因為生完好快就扔你出院,兩三日後就要帶佢睇醫生。

你都可以開始睇定想睇邊個婦產科醫生(OB-GYN)
因為都好full下
到時見醫生,佢會問你想轉介去邊個到,然後sd你d資料去。

通常就second trimester 會開始由OB見
初初就由家庭醫生/walk in take care

除咗婦產科 都可以考慮由Midwife跟進
各有好壞
聽講就算轉介如果孕婦健康好遲先可以見婦科做檢查,係咪?🙈又請問照結構個啲幾時會做?🙏🏻
ultrasonic用蒸餾水 (Walmart 賣$1一支4L) 或RO水/demineralized
我用緊Levoit牌 幾好
清潔都係用白醋開水

蒸氣式你可以搵warm mist
我以前用過Vicks
要定期descale(浸檸檬/醋開水)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞