多倫多生活討論區 62

1001 回覆
0 Like 2 Dislike
30蚊已經好多
Listening 第一次做啱得24 25條
都唔知有冇5
睇片嗰啲錯到仆街
我個女係依度讀法律依家係律師。 佢申請法律學院嗰陣我有幫手研究依到入法律行業同海外律師申請律師牌既要求。
海外律師根本唔需要讀LLM。 讀嚟一啲都無用。淨係要滿足NCA既要求,考Barristers 同Solicitor exam plus articling (length varies)。 全部都係選擇題。仲可以帶埋study materials 入去。passing rate好高。Then
如果有乜嘢問題關於法律學院或者入行, 可以去依個FORUM問。

https://canlawforum.com

posts about NCA
https://canlawforum.com/search/?q=NCA&quick=1

The process is quiet long.
放乜野身段考嗰陣上面instruction寫住太大聲會比warning你啵
唔係介唔介意人地點睇既問題

我除咗speaking 9 之外 其他都11/12
兩者對我嚟講都係輕鬆pass
但我考完覺得考IELTS簡單d (無論reading/speaking/listening都係)
加上用途同認受性都多d
所以先建議考IELTS
做咩事姐你
我見啲差仔讀得好大聲架喎
隔住耳機都聽到
有緊工同失業 第時買車保會唔會平d
車保唔會睇你返緊乜工
除非你做緊車保
IELTS考General
如果之後讀書要求IELTS成績
都係要考返Academic
同埋搵工又唔會睇呢啲
論性價比應該係CELPIP高啲
上次考官係咁同隔離位講叫佢輕聲啲
有啲人係愈講愈大聲/本身把聲太響
讀書就要Academic
見工唔會見你有cert黎衡量嘅英文程度
衡量你英文程度係用對答
跟本唔存在認受性問題
咁係果啲人嘅問題啦
越講越大聲把聲又響
講到人地逼佢咁
其實自己講野太大聲
廢時比人覺得我考唔掂係度呻
之前聽人講CELPIP容易 諗都無諗就報咗

點知佢speaking咁麻煩
成8個task 每個task準備時間又少又難
明明考你日常對話能力
但要你對住部電腦講之餘 仲要留意個聲量
說話能力差少少真係會fail

相比之下ielts真係同人對話 無咁大壓力

考之前唔research 下點考唔了解下玩法
咁抵fail啦下嘛
唔好講到個試有問題咁
個問題係你太有自信啊

你覺得正常人嚟到呢邊考車
會唔會鐘都唔補下直接去考路試?
又要裸考
考完唔滿意就話人唔俾佢大聲
講下一個普通嘅考試姐
先講個試咩唔比佢大聲
又講自己幾多分
跟住原來呀聽人講好易出報左再裸考
就話好難好難

係咪想轉個彎想人讚自己搵到自己嘅value?
果位人兄係咪生命中搵唔到自己價值
要靠上連登搵?
想指出CELPIP既考法真係唔合理啫

比你揀你會去downtown定Lindsay考車先 同樣道理
合理?
PIP 咁考先合理
真係呢邊生活除左返華人工住華人區
講常用過同埋緊要過讀寫聽
再者PlP中間個range好闊
要求高分就另計
真係要屈分行EE general係易d
普普通通5分收工 PLP易d
試幾耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞