多倫多生活討論區 62

1001 回覆
0 Like 2 Dislike
抖音外國人日玩夜玩
佢地睇中國人set好哂機做戲拍果啲生活日常好撚有興趣
咩老公5分鐘後返屋企要極快執屋果類
話點解啲用具咁方便 好想上網買
thats why 拼多多開到黎
SARK SQQQ係我嚟之前幫補咗我唔少free money
我又唔覺得呢個係加拿大獨有嘅問題
英美澳加好多專業公會都有自己self-governing轉牌程序,唔係當地政府話插手就解決得到
我諗香港有好多專業人士都自視過高,以為自己個香港牌好值錢,事實係出到外面更大嘅世界之後,發現根本no one gives a shit to your hong kong qualification
真係落手落腳移民前,唯有自己做好充足準備功夫,盡量令到轉牌程序更seamlessly done
其實呢個唔係淨係香港人先遇到既問題黎
又唔使咁踩香港人既
Ceiplp listening 好撚煩
我識既同行全部都忙到踢晒腳.
其實又冇乜香港人投訴呢樣野
好多人都走難心態過黎
個牌咪慢慢搞囉
由低做起冇乜所謂
唔少香港人覺得有咁多香港人移民去加拿大 係加拿大執到架
你留唔到佢係你笨咋
可唔可以做個伸手黨
用Wealth simple報稅
佢問係成為加拿大居民前既non-Canadian source收入係幾多 2022 7月到 係咪即係報2022 1-7月係香港既收入 係香港清左稅但唔洗交稅
全世界嚟到加拿大嘅professionals都係咁諗㗎啦
skilled immigrants outflow唔係第一日嘅事嚟

牌都算,"Canadian experience" 呢個issue比起美澳呢兩個移民國真係嚴重好多
所以一係就退休黎 一係就讀大學前黎
做左5-10年野先移民最低性價比
Income earned before you entered Canada will not be taxed in Canada.

The information on foreign income was to calculate your personal exemption only.
I had a CPA licence from NY and I had to go through a re-licrnsing process too.
巴打你宜家自己一個住定仲係兩個人住
如果係一個人住出去夾應該唔會貴到咁
SARK,永恆致富之路

多謝契媽
唔係話幫佢,但係而家有邊個真係會逐個逐個好似佢咁約出嚟訪問。
我都想睇吓其他台
Canadian experience 真係好難搞
環境好都話可以靠下canadian exp
宜家環境咁差 真係有無canadian exp都係無咩分別
唔夠十萬加紙同得小小股票利息洗唔洗搵?想用software 解決,會計師又要搵又要比錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞