香港人邊一啲嘅文化/觀念,大家覺得唔應該再傳承落去?

473 回覆
1547 Like 69 Dislike

其實Made in P.R.C都有好多好野
例如淘寶小米呢啲企業真係造福緊咱們人民
窮人真係用小米喇屌
寧願你用小米好過用雜牌
但你住喺中国香港
上連登開post 話「不服來辯」
00後大把啲060708
想屌閪同想結婚生仔係兩回事
拍一世拖唔結婚唔生仔都得㗎姐
香港唔係得中國人,但係望吓你本特區護照嘅國藉再望下你本特區護照封面嘅黨徽
屍子山精神
1.金錢至上
2.排斥 歧視小眾
3.一定要讀多書 讀搵錢嘅科
4覺得做文化野 例如寫野 畫畫依啲唔賺錢行業係戇鳩,有錢仔開畫廊 畫展同一班人又ok嫁喎
5.睇唔起人窮
6.養兒係用嚟防老 綁架下一代人生
7.一定要買樓結婚生小朋友
8.覺得親戚關係好重要 明明就唔熟無計傾都要格硬綁埋
9.一定要擺酒
10.擺酒格硬要為面子/為補返條數請勁多人但唔熟
11.炒賣 諗得到嘅野都可以炒
12.一定要好多朋友一齊玩 一個人自己過會比人當異類
13.覺得唔拍拖 未拍過拖一定係有問題
14.為咗想拍拖就求其搵個人 其實唔係咁鍾意
15.速食 所有野都想快
16.以為唔提及唔比小朋友接觸就係好 例如性
17.紋身一定係壞人 黑社會
18.性別定型
19.鍾意對人評頭品足 大大聲講
20.寬己嚴人 唔知點解啲好差嘅人成日彈人唔好,但自己又唔會變好
21.玩啲新野都比人話
22.跟風 明明本身無興趣 多人做就去做
23.唔自己諗野 連最近戴唔戴口罩都要睇人
24.負面標籤其他人 毒撚 巴膠 素食撚 基佬之類
25.以偏概全

住得係到會發現好多人有依啲諗法,覺得好麻煩
特區護照呀 唔係BNO呀 識唔識字呀
燒衣 香
冇乜野?
viu黃過tvb
其實freelance範圍好闊

抄散promoter又係freelance,教琴/教運動/教潛水又係,IT狗接野黎做又係,做model/做art又係
唔可以認低威
唔可以接受同自己相佐既意見
任何情境都用盡方式搵優越感
一定要搵野叻過人
社會非0.00001%精英以外=垃圾 做唔到精英都要扮

先唔講對社會有咩影響
但其實咁樣做人好撚攰
連登仔咪即係香港人
我唔係歧視基佬,我只係本能上抗拒
階級觀念
自L私
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞