香港人邊一啲嘅文化/觀念,大家覺得唔應該再傳承落去?

473 回覆
1547 Like 69 Dislike
都好可以幫先人改個nickname
只有自己知個先人係邊個
唔洗好似政府個網咁登記先人全名
導至有私隱問題
手刃阿嫲阿爺先死支人
唔移點同你隻樓奴嘈
幾百萬買垃圾樓仲學人串串共,望下啲移民撚group住緊咩樓先啦
又唔洗shift
關遲兩個鐘已經方便左啦
或者多啲網上就搞到既服務
我地啲垃圾就趟平架啦
大不了做綜綜過老
佢地要努力啲供樓交稅養我地
得你想朝9晚5 人地唔想既咩
太物質主義, 人工高唔代表叻, 人工低可以係心態問題

太著重親戚相處, 其實咪又係其中一種朋友

太精打細算, CHUR到其他人好辛苦

太中意曬命
親戚先最唔重要
我d親戚貪心到仆街
例如叫人幫買野唔比錢 博人唔好意思出聲
因為外在環境咩
至少觀念一直都係偏向結婚
絕對同意,分享係建立民族嘅第一步。

近幾年香港嘅分享嘅文化其實係有改善到,唔似以前咁一係查無資料,一係就收費極高,畀完錢啲內容都仲有機會係錯。

多得網絡發達、外來文化衝擊同政局影響,多咗香港人/團隊嘗試透過網絡世界去分享資訊同知識。例如Beginnero、格物、HappyHonger、Herman Yeung等等。佢哋做緊嘅嘢都係對增進香港人見識有莫大嘅幫助。

分享資訊其實唔係一件咁高門檻嘅事嚟,簡單由寫一篇open rice 食評、分享下優惠劵、去到喺社交平台share 一啲有用/有趣嘅網站/文章/工具,呢啲都可以係分享資訊。

當個人習慣分享,亦有一定嘅見識之後,可以進一步咁去試下搜集資料,製作懶人包或流程圖解、scan 自己上堂/學習嘅筆記(甚至教材)放去course hero /透過cloud drive公開分享。

而去到有自己專業嘅人,我建議可以去試下拍教學片、參與翻譯工作、協助維基百科建立中文內容、參與社區義教之類嘅工作。

透過分享資源同普及教育,唔但只可以更有效將技術同知識傳承,促進發展,更加可以方便唔同範疇嘅人快速互相了解,代入唔同人嘅視界去思考問題,使人與人之間嘅交流變得更有效率同建設性。
係呀
所有叫得獅子山精神既野都可以收收皮先
咁你唔改行去捕魚去延續水上人文化?
居然無比家用
血緣關係成日比華人濫用
大中華膠思想
自我眨低思想
「要聽長輩話,長輩價值觀一定有道理的,唔係話讀書就有用」
中撚哂香港最黑人憎既價值觀
婚禮儀式
香港獅子山文化就係貪快、博一博嘅心態
有一次去茶記食飯好深印像
個清潔呀姐執枱丟垃圾落桶
就係差一步手先夠長放入去
佢就永遠唔會行多一步準確放入去
就係要用拋,結果就係我至少見到佢有一兩次拋左落地下
你可以話係茶餐廳冇乜嘢,
但香港地盤咁多意外就係因為同樣嘅工作態度
有一兩個frd
好鐘意問我平時有咩做
我答完就話 “下 咁渣 咁咪好悶”
其實你地好得我幾多
投訴文化一定要保存
去到外國人地做漏做錯野一定要apologize
香港人唔可以俾人蝦
香港人加油
拜年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞